Ново изследване показва, че освен промяна в сексуалното поведение на майката след раждането се наблюдава и такова при техните партньори.

Резултатите показват, че мъжете (в хетеросексуални двойки) и жените (при еднополови партньори), които са в отдадени връзки с дамите, които наскоро са родили също имат върхове и спадове в сексуалното желание след проявата на новороденото.

Често тези промени в сексуалното желание са свързани със социалните фактори, свързани с отглеждането на детето, а не с физически промени, които са резултат от самото раждане. Най-честите причини за понижаване на сексуалното желание в периода след раждането са: умора, стрес, прекалено малко време и новите навици за сън, съобразени с нуждите на бебето. Факторите като вагинално кървене на майките, кърменето се появяват по-ниско в класацията с причините, които възпрепятстват сексуалния живот.

Преди това същата тази група от изследователи са открили, че социалните и психологическите фактори, а не само физически играят значителна роля в желанието на майките да възвърнат сексуалната си активност след раждането.

„Хората обикновено приемат, че хормоналните промени са причина за липса на сексуално желание при майките след раждането“, казва изследователят Сари Ван Андерс, доцент по психология и изследване на жените в университета в Мичиган.

„Нашите представи за изследванията показват, че родители също изпитват колебания в сексуалността, които се отнасят до много реални, социални и релационни промените, които настъпват с раждането на бебето“, заявява Ван Андерс.

За да докажат теорията си изследователите анализират информация от 114 партньори, предимно мъже, но също така и няколко жени – половинки на майките, които са родили през последните седем години. Участниците отговарят на въпроси за тяхното сексуално желание в рамките на първите три месеца след раждането.

Около една трета от партньори казват, че обновяват сексуалния си контакт след шестата седмица от раждането. Според проучването около една трета от партньорите са възобновили и оралния секс след този период.

Много лекари от клиниката „Майо“ препоръчват да се избягва правенето на секс в продължение на 4-6 седмици след раждането, за да се даде възможност на шийката на матката да се затвори и да се спре кървенето.

Изследването показва, че в периода на ранното раждане (през първите шест седмици) 74% от партньорите са осъществявали мастурбация, а 58% са получавали орален секс. Повече от 80% от участниците са осъществявали сексуален контакт през първите три месеца след раждането. По-ранно изследване в Австралия установява, че повечето майки предпочитат да изчакат от шест до осем седмици, преди да възобновят сексуалните си контакти след раждането.

В предишно изследване, акцентирано върху интимния живот след раждането изследователите откриват, че желанието на партньора за секс оказва влияние върху майките и бързото възобновяване на сексуалните им контакти.

Според резултатите от новите проучвания, тези фактори не оказват влияние при подновяването на сексуалните контакти. Според учените бъдещите проучвания могат да хвърлят светлина върху факторите, които влияят на сексуалната активност.

Проучването изследва интимния живот на двойките, преди раждането и това е причина за неточни резултати, понеже участниците не могат да определят броя на половите си контакти. Бъдещите проучвания трябва да се съсредоточат върху сексуалния живот при еднополовите и хетеросексуални двойки, за да се докаже дали резултатите от проучването са достоверни.