При норма при здрав човек склерите на човек са бели, а цветът на ириса и формата на зеницата не се променят през целия живот. Но под въздействие на някои фактори в очната ябълка могат да се появят петна.

В повечето случаи те не представляват опасност, освен това при някои хора тези петна са вродена особеност. И всички изменения на очната ябълка следва да се смятат за повод за посещение на личния лекар, който при необходимост дава направление за офталмолог.

Кога петната на очите са заплаха за здравето

Кафява пигментация – невуси

Най-често на очната ябълка се появяват кафеникави или жълтеникави петна – невуси /бенки/.

Причините за тяхната поява са същите както при бенките на кожата, с тази разлика, че на повърхността на очите те се образуват значително по-рядко.

Етиологично това струпване на клетки на меланоцити, може да образува пигмента меланин. Обикновено те са съсредоточени сред другите клетки и не са забележими, но в група образуват видимо петно – бенка.

Невусите могат да вродени, а могат да се образуват през целия живот. Често подобни петна се образуват в напреднала възраст.

В повечето случаи те не безпокоят човек, не предизвикват никакъв дискомфорт и не представляват опасност. Ако бенката е разположена на ириса на кафяви очи, човек може изобщо да не я забележи.

На склерата може да се забележи, дори светъл невус.

Понякога струпването на меланоцити води до образуване на обширни сиви петна – меланоцитоза на склерите. Това е вродена особеност, при която пигментацията се проявява под формата на светли петна с неравни краища.

Те не се възпаляват и не се раздразват, затова не предизвикват дискомфорт и не изискват лечение.

И все пак бенките на очите следва да се следят. Както и образуванията на кожата, при някои хора те са склонни към малигнизация – израждане в злокачествен тумор, меланом.

Опасността от невуса трябва да се оценява в динамика. Възможно е да бъде доста обширен, изпъкнал, тъмен. Ако формата не се измени, краищата са равни, а очите не се възпаляват, тогава няма основание за безпокойство, вероятността от рак е минимална.

Кръвоизливи и патологии на кръвоносните съдове в окото

Невусът е постоянно петно в окото. А сред временните най-често се срещат тези, които така или иначе са свързани с увреждане на кръвоносните съдове.

Така например, всеки човек може да се сблъска със субконюнктивален кръвоизлив – разкъсване на капиляри, вследствие на които на склерата се появяват червени петна с различна големина.

Причините за тях са много разнообразни. Например, до зачервяване може да доведе обикновена преумора на очите, незначителна травма от силно триене.

Освен това, кръвоносните съдове е възможно да се спукат от рязкото повишаване на налягането в тях. Това се случва на фона на кашлица, кихане, повръщане, силови тренировки и дори крясъци и силен смях.

В тези случаи червените петна са малки, розови и бързо изчезват, често в утрото на следващия ден склерите отново стават бели.

Но субконюнктивалния кръвоизлив може да бъде симптом на сериозни проблем, сред които:

  • Артериална хипертония;
  • Диабет /ретинопатия/;
  • Ендокринни заболявания.

Забележимите капиляри в склерите в някои случаи могат да са признак на проблеми с кръвоносните съдове в ретината. И по-точно, за макулодистрофия, която води до нарушение на централното зрение. В този случай се появяват мътни петна пред очите.

Жълти петна

Жълтите петна следва да се отличават от пълното пожълтяване на склерите, тъй като това са симптоми на различни процеси. Жълтеницата е в резултат на повишени нива на жълтия пигмент билирубин, признак на увреждане на черния дроб.

Това изменение на склерите е характерно за болни от вирусни и невирусни хепатити, чернодробна недостатъчност и цироза.

Жълтите изпъкнали образувания в очите често се появяват в напреднала възраст и са признак на естествен процес на стареене.

Също за една от възможните причини лекарите определят въздействието на ултравиолетови лъчи – при хора, които много време прекарват пред слънцето.

Този вид жълти петна не представляват никаква опасност и са просто признак на стареене на конюнктивата.