Изпълнението на физически упражнения се свързва с усилване на кръвообращението, кръвоснабдяването и нещо подобно.

И като цяло това е вярно. Но какво ще кажете, ако научите, че тренировките могат не само да увеличават, но и да забавят кръвообращението?

Отслабване на кръвообращението от тренировки - парадокс

Това установиха учени от Университета на щата Мериленд, които изучават влиянието на физическата активност върху състоянието на когнитивната функция при възрастни с диагноза леко когнитивно разстройство.

Активността на доброволците се състояла в 30-минутно ежедневно ходене с умерено темпо на бягаща пътека няколко пъти седмично.

Същите тренировки били организирани и при контролна група възрастни, при които не били открити когнитивни нарушения.

След 12 седмици тренировки и в двете групи когнитивните показатели – памет, внимание, мислене, очаквано се подобрили.

В контролната група със здравите доброволци било регистрирано увеличаване на мозъчното кръвообращение в определени области на мозъка, които участват в патогенезата на болестта на Алцхаймер.

В групата участници с леко когнитивно разстройство кръвообращението в същите отдели на мозъка намаляло.

По парадоксален начин това било силно свързано с подобряване на показателите на теста за асоциация на думи, използван за измерване на паметта и когнитивното здраве.

Отслабването на кръвообращението в тази ситуация може и да противоречи на представите ни, но причината това да се случва била установена.

При незначителна загуба на когнитивните способности мозъкът преминава в кризисен режим и се опитва да компенсира неспособността за оптимално функциониране чрез увеличаване на мозъчното кръвообращение.

Физическа активност – забавяне развитието на Алцхаймер

Физическите упражнения подобряват когнитивната ефективност и едновременно допринасят за намаляване на компенсаторното кръвообращение при ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

Учените за пореден път доказват, че тренировките допринасят за подобряване на биомаркерите на функциониране на мозъка, като се отлага или се предотвратява настъпването на деменция.

Разбира се, полезно е не само ходенето. Например, изследователи от Япония определят като най-добра активност в напреднала възраст танците.

Може би по-полезни за мозъка са разходките сред природата, на чист въздух, а не на бягаща пътека в затворено помещение.