Храните добри източници на фолиева киселина намаляват риска от някои видове сърдечни пороци в Канада, установи ново изследване.

Рискът от най-често срещаният тип вродено сърдечно заболяване може да бъде снижен с храни, богати на фолиева киселина.

Както е известно, това е витамин В9, който тялото използва при формирането на нови клетки, а това е важно за развитието на здрав плод.

Добавянето на фолиева киселина в бялото пшенично и царевично брашно и в тестените изделия става задължително в Канада от 1998 г.

Съществуват солидни данни, че приемът на витамин В9 намалява риска от дефекти на невралната тръба, на устната цепка, както и от сърдечно-съдови малформации, което пък кара правителството на Канада да вземе мерки, за да подпомогне жените в детеродна възраст да приемат повече витамин В9.

В САЩ, също както и у нас, се препоръчва прием на най-малко по 400 микрограма фолиева киселина за жените, които се опитват да забременеят и през целия период на бременността.

Целта на тази препоръка е предотвратяване на големи вродени дефекти на мозъка на бебето – аненцефалия, и на гръбначния стълб – спина бифида.

Изследването е проведено с цел да се определи дали съществува връзка между обогатяването на храните с витамин В9 и разпространението на специфични вродени дефекти на сърцето.

Според проучването, около 650 000 до 1.3 милиона деца и възрастни в САЩ живеят с вродени сърдечни пороци. Най-често срещаният тип малформация е аномалия на камерните прегради, които засягат около 620 000 деца.

Предходните проучвания дават противоречиви резултати за въздействието на фолиевата киселина и на храните, обогатени с нея, върху сърдечните пороци.

Новото изследване проучва ефекта на обогатяването на храните с витамин В9 върху всеки специфичен подтип вродени сърдечни заболявания, и се базира на канадския опит преди и след започването на обогатяването на най-консумираните храни с витамина.

Благоприятното въздействие на витамин В9 е явно само при някои подтипове сърдечни пороци.

Изследователите анализирали данни от почти 6 милиона раждания в Канада, между 1990 и 2011 и проконтролирали фактори, които биха могли да повлияят на резултатите като възраст на майката, многоплодна бременност – близнаци, тризнаци, усложнения на бременността, пренатална диагностика, и прекратяване на бременност.

Окончателните данни показват, че обогатяването с витамин В9 е било свързано с намаление на 11% средно на вродените сърдечни малформации.

Благоприятните ефекти от повишения прием на фолиева киселина били наблюдавани само при някои видове сърдечни пороци.

Например, при някои видове сърдечни аномалии намалението било 27% и 23% при коарктация на аортата, което е стесняване на основната артерия, която снабдява с кръв тялото.

Също така намаление с 15% се намалява при предсърдните и камерните септални дефекти. Няма промяна от въздействието на витамин В9 що се отнася до хромозомните аномалии при бебето.

Авторите отбелязват, че по-напредналата възраст на майката, гестационен диабет и преждевременна прееклампсия също се свързват с увеличаване на случаите на вродени сърдечни пороци.

Учените също така посочват колко е важно е да се приема фолиева киселина още при опитите за забременяване, или най-малко 1 месец преди зачеването, тъй като е почти невъзможно този витамин да се набави от храната, тоест от една нормална диета.

Макар и обогатяването на храните с витамин В9 по-скоро има за цел да предотврати тежките аномалии на гръбначния стълб на бебето, то се оказва, че и действа профилактично на сърдечно-съдовата система.