Остеоартроза се наричат цяла група заболявания, имащи сходна симптоматика. Заболяването е обусловено от стареенето и деформацията на ставните хрущяли.

И на изменение се подлагат не само хрущялите, но близко разположените кости, свръзки и мускули.

Навярно сте чували от възрастни хора оплаквания за болки в ставите. Нищо изненадващо няма в това. Тъй като именно болката и постепенното отслабване на функциите на ставите са основните клинични проявления на остеоартрозата.

Нека да разгледаме механизмите при артроза, а също и какво препоръчват лекарите за облекчаване на болезнените усещания.

Механизъм на възникване на болки при остеоартроза

При това заболяване основният механизъм на развитие на болките е ноцицептивния, макар че при пациентите може да се наблюдава болка от невропатичен характер.

Развитието на болката води до функционални нарушения на сърдечно-съдовата система, дихателната, храносмилането и на други системи на организма.

Основен механизъм, водещ до развитието на болкови синдром, се смята постепенната деградация и понижаване на синтеза на матрикса на хрущяла, загубата на характерните за него свойства да обира вибрациите, нарушаване на баланса на костния обмен в поддържащата кост с развитието на остеофити.

Механичният натиск върху обгръщащата кост води до появата на болки дори при неголеми физически натоварвания. Освен това при остеоартроза се развива възпаление в синовиналната обвивка – вторичен синовит, което води до появата на сутрешна скованост и болки от възпалителен характер.

Връзката между болката с определен вид движение свидетелства за засягане на тъканите около ставата, например при спазми на периартикуларните мускули или вследствие на фиброза на ставната капсула при остеоартроза.

Предимно нощните болки в областта на големите стави или по целите крайници най-често са обусловени от някакви нарушения на кръвоносните съдове – венозна хиперемия или невропатии – тунелни, коренчеви синдроми.

Как се облекчава болката в ставите?

Към настоящия момент се смята, че при остеопороза страдат всички структури, съставляващи ставата, а също и тъканите около ставите.

Това означава, че лечението на заболяването представлява комплексна задача. Това означава, че лечението на заболяването представлява комплексна задача, изискваща обединяване на усилията на лекари от различни специалности – ревматолози, ортопеди, невролози, хирурзи.

Много лекари поставят акцент върху това, че независимо от локализацията на болезнените усещания – коленни, тазобедрени, стави на китките и т.н, в началните стадии на заболяванията се препоръчва ограничаването до консервативните методи на лечение – физиотерапия, масажи, различни видове терапия с кал, а също и противовъзпалителни средства.

Следва също така да се има предвид, че множеството съществуващи препарати макар и да приглушават болката бързо и ефективно, трябва да се използват внимателно.

Ако се приемат редовно, освен привикване, могат да възникнат различни странични ефекти като различни язви, отслабване на функцията на черния дроб и промяна на състава на кръвта като цяло.

Затова следва да се предпочитат немедикаментозните методи на лечение.

Важно!

До ден днешен никой по света не е успял да спре диагнозата артроза – всички съществуващи методи на лечение позволяват в една или друга степен забавянето на процеса, но не и излекуване на ставите.

Лекарствени препарати за лечение на остеатроза

Комплексното лечение на остеоартроза предлага наред с ортопедичните и физиотерапевтичните методи да се прилагат специфични препарати.

При въвеждането им вътре в ставата, се неутрализира възпалението и се облекчава спазъма. За отстраняване на възпалението в ставата и в тъканите около се назначават противовъзпалителни средства – ибупрофен, диклофенак, индометацин, волтарен и т.н.