Функционалната или козметична ринопластика е оперативна интервенция за промяна на размера и формата на носа. В повечето случаи тя се прилага с естетични цели, но има и случаи, при които се прави заради врадени дефекти или травми на носа.

Ринопластиката е една от най-желаните естетични хирургични интервенции. Колкото и благоприятен да е обещаният резултат трябва да сте напълно подготвени за операцията.

Предоперативна подготовка

Препоръчително е преди интервенцията да поискате от избрания от вас хирург да ви изготви следоперативен образ. Много често, опитните лекари правят триизмерна снимка на носа и показват как би изглеждал той.

По този начин и пластичният хирург ще избере подходящата техника за интервенцията, за да отговаря на вашите изисквания. Важно е да бъдете конкретни и точни в своите искания и да разговаряте открито с лекаря, за да не се разочаровате от крайния резултат.

Изяснете дали операцията ще бъде хрущялна или костно-хрущялна, като достъпа да носа може да бъде чрез затворена или отворена процедура. Независимо при кой ще се оперирате, е силно препоръчително да спрете тютюнопушенето поне седмица преди интервенцията.

Задължително е да се подложите на всички изследвания и консултации, за които ви насочи лекаря. Обикновено се изисква консултация с кардиолог, интернист и направата на кръвни изследвания.

Също така ще ви бъде направено и изследване за алергии, за да се избегнат усложнения. Ако приемате лекарства, които повлияват кръвосъсирването, ще бъдете помолени да ги спрете.

Кой може да се подложи на операция?

Ринопластика се извършва на пациенти след 18-годишна възраст, когато става въпрос само за естетична интервенция. Във всички други случаи, лекарят ще ви консултира дали е възможно оперативната намеса да се извърши и на по-ниска възраст.

Как протича нормално една такава операция?

Обикновено козметичната ринопластика трае минимум 1 час, като за по-сериозни случаи може да продължи и 3 часа. Протича под обща анестезия.

Разрезите се правят най-често в основата носа и вътрешността на ноздрите. Според характера на интервенцията костно-хрущялната структура се коригира, като в някои случаи се налага поставянето на имплант.

Възстановяване

Ринопластиката е една от хирургичните интервенции, които налагат по-дълъг възстановителен период. Обикновено първите дни се изпитва трудност с дишането и болки. Конците и тампоните в носа, най-често, се премахват още в първата седмица.

Оттокът и сините отнемат по-дълго време за възстановяване. Ако се подлагате на тази интервенция, организирайте ежедневието си така че поне 3 седмици след операцията, да не се подлагате на сериозни физически натоварвания.

Обикновено, подложилите се на ринопластика са работоспособни месец след операцията. Разбира се, имайте предвид, че всеки случай е индивидуален и едни хора се възстановяват по-бързо от други.