Едва ли има дете, което поне веднъж да не е говорило за това как иска куче или котка. Родителите често игнорират тези желания, защото си мислят, че детето им няма да се справи с тази отговорност или пък заради притеснение от развитие на алергии.

Оказва се обаче, че в по-голямата част от случаите тези притеснения са напълно неоснователни. Съществуват научно обусловени данни как продължителното отглеждане на домашен любимец прави децата по-здрави и отговорни.

Днешната статия ще разглежда именно тези ползи.

1. Увеличават физическата активност на децата

Всички кучета се нуждаят от ежедневни разходки поне 2 пъти дневно. Ако детето ви е малко по-голямо може да му възлагате поне една от разходките да бъде негова отговорност.

По този начин, ще се отдели от компютъра и от телефона поне за кратко и ще придобие навика да поддържа по-висока физическа активност.

2. Опасност от развитие на алергии?

Проучване на екип от лекари е показало, че децата, които са живели с котка или куче през първата година от живота са наполовина по-малко податливи към алергии. Най-вероятно това се дължи на микроорганизмите, които тези животни носят, които действат върху имунната система.

3. Намалят стреса по време на периода на навлизане в пубертета

Всички знаем колко объркващ може да бъде този период. Децата често са стресирани, раздразнени или се чувстват неразбрани.

Специалисти са доказали, че само 5 минути занимание и галене на домашния любимец може да намали нивата на стрес значително. Доказано е и, че взаимодействието с животни намалява чувството за самота и депресия и улеснява социалните контакти.

4. Предпазва от сърдечно-съдови проблеми

Проучване от 2017 г. показва, че дългогодишното отглеждане на домашни любимци намалява риска от инфаркти след 50-годишна възраст. Това означава, че подявайки на детето си животно, за което да се грижи му подарявате и здраве…а и се грижите за вашето.

5. По-добра концентрация и памет

Различни изследвания са установили, че отглеждането на куче в семейството прави децата по концентрирани в училище и въздейства благоприятно върху дългосрочната и краткосрочната памет.

6. По-стриктна рутина

Децата, които активно участват в отглеждането на домашни любимци са много по-дисциплинирани. Когато децата, например, знаят от малки, че трябва да разходят кучето, да сложат храна на рибките или заека или да сменят тоалетната на котката те стават по отговорни.

Задълженията покрай домашния любимец структурират рутината на децата и ги правят по-изпълнителни към ежедневните задачи.