Качествените дрехи позволява на човек да се чувства комфортно и уверено. Но тяхното качество е също така важно и за нашето здраве, както и качеството на храната, която ние ядем и въздухът, който дишаме.

Тясната обувка и неправилният размер сутиен – са далеч не всички врагове на организма. Как са свързани дрехите и здравето, и коя вредна дреха във вашия гардероб влошава здравословното ви състояние?

„Чужд“ размер – вредна дреха

Обувките и дрехите с добро качество могат да се превърнат в източник на здравословни проблеми, ако не бъде правилно подбран техният размер. Най-често това се случва със следните неща:

• Тесни обувки – това не са само мазоли, а и влошават снабдяването с кръв на стъпалата, което става причина за проблем с ноктите. Честото носене на тесни обувки постепенно води до деформация на стъпалата, заболявания на ставите и на гръбнака.

• Тясно долно бельо – неправилният размер сутиен притиска гърдите, нарушава кръвообращението в тях, а свободният – не осигурява нужното придържане на гърдите. Тесните слипове, особено ако са от синтетични тъкани, могат да доведат до влошаване на качеството на спермата при мъжете, а за жените – тесните бикини е много вероятно да предизвикат микотични заболявания.

• Стегната вратовръзка – този аксесоар към облеклото затруднява дишането. Стесняването около врата независимо от качеството на дрехата, притиска югуларната вена, което може да стане причина за главоболие и се повишава риска от очни заболявания.

• Тесни панталони – не едно изследване е посветено на изучаване въздействието на този вид дрехи. Тесните панталони нарушават функцията на храносмилателния тракт, на кръвообращението в областта на половите органи, повишават риска от разширени вени.

Неправилното носене на дрехите вреди на здравето

Обувките и дрехите влияят неблагоприятно на здравето, ако не се спазват правилата за тяхното използване. За лидери в тази категория могат да се обявят коригиращото бельо и гумените ботуши.

Коригиращото бельо помага за скриването на недостатъците на фигурата от чужди очи. Но този ефект се постига благодарение на притискане тъканите на тялото. Поради тази причина стягащо бельо не се препоръчва да се носи повече от 3-4 часа дневно, дори ако това е качествено и е направено от дишаща материя.

В коригиращо бельо не трябва да се спортува, тъй като през това време се засилва кръвообращението, и бельото притиска кръвоносните съдове.

Материалът, от които се произвеждат гумените ботуши не пропуска въздух. Изпаренията от краката остават вътре в ботуша. Ако носите такива ботуши повече от 5 часа, то влажната среда способства за развитие на гъбички и то още по-силно в сравнение с носенето на тесни обувки.

Освен това при носене на гумени ботуши не трябва да се слагат синтетични чорапи или чорапогащи – само естествени тъкани.

Вредни дрехи при алергични заболявания

Материята на дрехите и здравето на хората, страдащи от алергии, са тясно свързани. Предизвикването на пристъп е възможно, поради неподходящо качество на дрехите, неправилно избрана материя, и дори копчета.

Това може да бъде реакция на вълнена тъкан, некачествена синтетика, естествена кожа и метални аксесоари.

Вълнените тъкани могат да бъдат заменени от полар или плетен памук, а естествената кожа с изкуствена. Ако имате алергия към някакъв метал, то вашата задача е да защитите кожата от директен контакт с металния аксесоар, например да залепите нещо върху металното копче или цип или да ги намажете с лак за нокти.