Всички сме чували за кокоса и неговите производни – кокосово масло, кокосово олио, но ползите от кокосовата вода не са чак толкова известни на човешкото население. Като цяло, не са много тези, които дори са наясно със съществуването на кокосовата вода. Това обаче се променя с всеки изминат ден – все повече и повече хора, особено в България, се запознават с нея и с уникалните й свойства.

Какво представлява кокосовата вода?

Това е най-обикновена течност, която се извлича от още зелените, неузрели кокосови орехи. Най-разпространена е в Бразилия – изключително популярна е сред всекидневното меню на жителите на тази страна, а напоследък навлиза с пълна сила и в останалите държави по света.

Използва се най-вече като добавка в някои плодови сокове и фрешове, като отделна напитка, в смес с обикновена вода, както и готвенето, поради леко сладкия й вкус.

Въпреки това е най-широко разпространена като питие.

Тя носи изключително много ползи за организма ни, за които най-вероятно е възможно дори и да не подозираме, а е важно да знаем кои са те, за да можем най-пълноценно да се възползваме от тях.

1. Подпомага възстановяването след тренировка

Тя е част от режима на страшно много спортисти и хора, водещи активен и здравословен начин на живот – високите количества калий и магнезий, които кокосовата вода съдържа, са една от причините да останете свежи и хидратирани.

2. Като лек за махмурлук

Кокосовата вода облекчава отвратителното главоболие и останалите неприятни усещания, характерни за сутринта след типична пиянска вечер, именно поради възстановителните й свойства, които се дължат най-вече на калия и магнезия, както вече посочихме.

3. Подпомага отслабването

Тя съдържа страшно малко мазнини, която я прави бедна на калории. Също така, въпреки сладникавия й вкус, тя не съдържа никакви подобрители, консерванти или добавени захари, което автоматично я включва в списъка на здравословните и полезни за човешкото тяло напитки. Освен това нутринетите, които са част от състава й засилват чувствително метаболизма, като в същото време и подтискат апетита и създават чувство за ситост.

4. Понижава кръвното налягане

Страшно много хора страдат от високо кръвно, което е изключително опасно за здравето им и дори понякога за живота им. Кръвното зависи от нивото на електроцити в организма ни, а съдържанието на кокосовата вода я прави страхотен балансиращ механизъм, що се отнася до тях. Специалистите препоръчват тя да се пие рано сутрин, за да може още в началото на деня да подпомогне нормализирането на нивата на електроцитите.

5. Дава енергия

Въпреки, че е нискокалорична, а нискокалоричните храни и напитки принципно не се свързват с повече енергия, кокосовата вода е страшно богата на важни нутриенти, както вече споменахме. И тези нутриенти са от изключителна полза, когато стане въпрос за жизненост и енергичност.

6. Подобрява състоянието на кожата

Освен вътрешно, кокосовата вода може да се прилага и външно – тя има свойството да успокоява кожата, да се бори с акнето, досадните пъпки и всякакви малки и дребни проблеми по кожата ви, които са способни да ви изкарат извън релси. Успокоява сърбежа, като в същото време и овлажнява, и хидратира. Характерно за нея е, че дори и орално приемана, тя пак помага за доброто състояние на кожата.