Страничните ефекти след преустановяване на приема на оралните противозачатъчни зависят от това какъв е бил съставът на таблетките – комбиниран или монопрепарат – само прогестерон и дозиране.

И разбира се, от особеностите на реакцията на организма – при 2 жени, приемали еднакви контрацептиви, могат да бъдат най-различни реакции.

Въпреки това има общи изменения, които могат да се случат с тялото.

Какво може да се случи, ако се спрат противозачатъчните

1.Бременност в първия цикъл 

Съществува мнение, че на тялото му е нужно време, за да се изчистим от влиянието на противозачатъчните.

Това означава, че първите няколко месеца може и да не се предпазваме – таблетките, дори и след преустановяване на приема ще продължат да действат. Това е заблуда и то опасна, ако не сте готови за бременност.

При повечето жени нормалната овулация се възобноява за около месец два, и едно изследваве доказва, че всяка пета жена може да зачене в първия цикъл след преустановяване на приема на оралните противозачатъчни.

Изследването, публикувано в рецензирано медицинско издание, показва, че използването на противозачатъчни таблетки по никакъв начин не оказва влияние на честотата на зачеване след спирането им – 21% от изследваните жени са забременели в първия цикъл и като цяло 79% забременели през първата година след спирането на хапчетата.

2.Всичко ще си остане като преди

Не спирайте приема на противозачатъчни само, за да свалите няколко килограма. Много жени смятат, че са свалили килограми с таблетки, но научните изследвания не намират връзка между приема на противозачатъчни и увеличаването на килограмите.

Обзор на 49 съответни изследвания за контрол над раждаемостта не установява влияние върху телесната маса на съвременните орални противозачатъчни не се открива.

Това означава, че при преустановяване на приема нищо не променя.

Честите странични ефекти от съвременните микродози орални противозачатъчни, свързани с теглото, се появяват обикновено през първите 3 месеца. Причините са 2 – леко задържане на течности и повишен апетит.

Самите препарати не влияят на отлагането на мастната тъкан, ако не са налице проблеми с щитовидната жлеза.

3.Възможна е поява на пъпки

Комбинираните противозачатъчни таблетки, най-разпространеният тип, които съчетават естроген и прогестин, помагат против акне на много жени.

Те намаляват количеството на андроген, поради което кожата обикновено става по-мазна. По-малко мазнини и по-малко пъпки.

След спиране на противозачатъчните пъпки е възможно да се появят, особено преди и по време на менструацията.

4.Косопад

Промяната на състава на противозачатъчните таблетки при преминаване към нов препарат или спирането им може да накара космените фоликули да навлязат в стадий на телоген, покой или косопад.

Стадият на телоген обикновено протича за около 6 месеца, след като тялото се приспособи към липсата на хормони от таблетки.

Жените, при които е бил налице хормонален косопад като синдром на поликистозните яйчници, например, преди да започне приема на противозачатъчни, могат да забележат, че в края на терапията косата започва отново да капе по-силно.

Повечето не забелязват значително въздействие на косата, но ако те започнат да капе малко по-силно или да растае малко по-лошо – бъдете сигурни, че това е временно.

От друга страна, краят на оралната контрацепция може да предизвика нов проблем – окосмяване от мъжки тип. Причината увеличаването на мъжките полови хормони.

Ако такъв симптом се появи, то трябва да се обърнем към гинеколог. Най-честата причина е синдром на поликистозните яйчници.

5.По-силни менструални болки

Едно от основните предимства на противозачатъчните е това, че регулират менструалния цикъл. Противозачатъчните обикновено облекчават протичането на месечния цикъл и намаляват болките.

При преустановяване на контрацепцията е напълно възможно да се очаква менструацията да стане непредсказуема – най-често е по-обилна, продължителна и не особено редовна.

И ПМС също може да започне отново, като след 3-4 месеца може да се върне в норма, както е било преди началото на приема на противозачатъчни.

Съвременните експерти казват, че прием на комбинирани противозачатъчни могат да не се направят прекъсвания за месечните кръвотечения.

Организмът няма нужда, но преди да вземете такова решение, се посъветвайте с гинеколог, не за всички е подходящ подобен вариант.

6.Недостиг на витамин Д и на желязо

Лека анемия или понижаване на нивата на желязо в кръвта са напълно логични, ако организмът от години е привикнал да губи малко кръв при месечен цикъл, то след връщането на истинската менструация може да възникне железен дефицит.

За витамин D не знаят много. Едва неотдавна учените установиха, че при много жени се проявява изразеният недостиг след края на приема на орални противозачатъчни.

Сериозен проблем може да създаде това за онези, които планират да забременеят или са в стадий на перименопауза, преход към климакс.

Яжте повече храни с високо съдържание на желязо и на витамин D. Прекарвайте повече време навън и на улицата и помислете за допълнителен прием във вид на препарати.

7.Промяна на гърдите

Много жени съобщават за болки в гърдите преди месечен цикъл, за какво са виновни хормоните. Повишаването на нивата на прогестерона преди месечен цикъл стимулира растежа на млечните жлези, което може да предизвика болезненост.

Противозачатъчните таблетки регулират количеството хормони, те могат да облекчат този симптом.

Отказът от таблетки може да означава, че гърдите отново стават по-чувствителни след овулация.

Болезнеността в гърдите също може да е страничен ефект от приема на таблетките. Ако на фона на противозачатъчните се повиши чувствителността на гърдите в определена фаза на цикъла, то след края на приема изчезва.

Едновременно с чувствителността леко може да намалее обема.

8.Главоболие

Според изследванията, около половината от жените се оплакват от мигрена приблизително по същото време, когато започва месечен цикъл. Това най-вероятно е свързано с понижаване на нивата на естрогена.

Някои противозачатъчни е възможно да предотвратят този ефект на хормоните.

9.Повишаване на сексуалното желание

При някои жени се наблюдава понижаване на сексуалното желание на фона на приема на орални противозачатъчни. Ако то се понижи до толкова до нива, при които приемът на таблетки се обезсмисля, консултирайте се с лекар, възможно е дозата да е твърде висока или самият вид хапчета да не са подходящи за вас.

Разбираемо е защо след преустановяване на приема на противозачатъчни сексуалното желание в такива случаи се повишава значително.