Малко преди 19 часа днес от външно министерство разпространиха информация относно възможността в новите формуляри за влизане в Гърция на опция за избор само измежду 2 КПП, Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея, макар и те да са общо 5.

Маказа също затворена от утре, пускат единствено през Кулата

Това предизвика недоумение сред желаещите да пътуват за южната ни съседка и множество запитвания.

В съобщението на външно се съдържаше препоръка да се планира пътуване само през двата ГКПП, за да се избегне евентуален риск от връщане при опит за влизане в Гърция и информация за отправено запитване чрез посолството на България в Атина до гръцките власти относно техните планове за промяна на правилата за влизане в страната.

До 19 часа от външно министерство очакваха отговор от страна на гръцкото правителство, като се предполага, че запитването е от оправено чрез външно министерство на Гърция.

Малко след 21 часа се появи и отговор на официалното запитване от гръцкото посолство в София, според което от утре влизането в Гърция от България ще се осъществява само и единствено през ГКПП Кулата Промахон.

Според информацията, която са предоставили от гръцкото посолство на външно, останалите 4 гранични пунктове на практика остават затворени за български граждани, като е направено уточнение, че при определени основания влизането в Гърция ще бъде възможно и през тях, но те трябва да са съществени.

Какво точно означава сериозни основания, за да се влезе в Гърция

Какво означава точно това, от външно не дават информация, тъй като такава не им е предоставена от гръцкото посолство.

Гръцките здравни власти наблюдават постоянно развитието на епидемиологичната обстановка и затова през следващите дни е възможно да преразглеждат решението си и да може и останалите ГКПП да се използват за влизане в страната от България.

Безпокойството на гръцките власти най-вероятно е провокирано от високите нива на заболеваемост у нас. За изминалото денонощие в Гърция са потвърдени 19 нови случая, което е с 8 или 9 пъти по-малко, отколкото у нас.

Общият брой на потвърдените случаи в южната ни съседка е 3409, а у нас още днес се очаква да надминат 5000.

Активните случаи към момента там са 1843, докато у нас надминават 2000. Направените PCR тестове в Гърция са 312 000 или по 30 000 теста на 1 млн. души население, докато у нас с данните от вчера надминаха 200 000.

Съвсем очаквана беше реакцията на гръцките власти, които с мащабна карантина успяха да свалят заболеваемостта на много ниски нива, буквално до единични случаи.

Следва да се отчете, че Гърция подхожда с доста голямо разбиране и макар и влизането в страната да е възможно само през един пункт, не е въведена задължителна карантина от 14 дни, която може да откаже почти всеки, който реши да пътува до чистите плажове на южната ни съседка.

Напълно естествено е ограничаване на влизането в Гърция

Опасенията на Гърция са свързани и с обстоятелството, че през ГКПП-тата от България влизат и от Румъния, а там заразените са два пъти повече на дневна база, отколкото у нас.

Според последни данни, за 24 часа в Румъния са потвърдени 388 нови случая, общо установените от началото на епидемията са 26 970, но все пак по население северната ни съседка е с близо 3 пъти повече население, около 19,2 млн., а у нас вече е под 7 млн. Според последната информация в България 6,948 млн.

За последното денонощие в Румъния при 17 души, при които е установен COVID-19, се е стигнало до летален изход. В критично състояние са над 200 души.

Потвърдените на 1 млн. население са около 1 600, докато у нас с повече от 2 пъти по-малко 718. По този показател страната ни е най-близо до Словения, където са 770, но това не попречи на бившата югославска република да върне задължителната карантина за пътуващите до там от България.

В Гърция потвърдените с коронавирус на 1 млн. са едва 327 или с над 50% по-малко, отколкото у нас.