Генитален обрив често предизвиква безпокойство, особено при подозрения за проявления на инфекции, предаващи се по полов път. Но често диагнозата не се потвърждава, тъй като обривът може да е симптом на други многобройни заболявания и състояния. Разбирането на причината за неговото формиране, провеждане на някои методи за изследване позволява на лекаря да определи тактика на лечение и да помогне на пациента да се справи с неприятните симптоми. За възможните причини за генитален обрив, лечение и профилактика.

Инфекции и други причини за обриви

Лекарите могат да посочат множество причини за поява на генитален обрив. Едни се срещат по-често, други – по-рядко. Много от пациентите напълно самостоятелно могат да определят причината за появата на такива неприятни симптоми, но това не означава, че консултация с лекар не е необходима.

Ухапвания от паразити

Срамните въшки и техните ухапвания могат да предизвикат генитален обрив. Въпреки всички профилактични мерки, паразитите все пак са разпространени. Пациентите трябва да разбират, че въшките, обитаващи главата и областта на слабините са различни, но могат да предизвикат еднакви симптоми на кожата.

Още една причина за обрив, който се съпровожда със сърбеж, са краставите акари. Сърбежът и обривите по кожата, включително и в областта на гениталиите, се формират заради жизнената дейност на паразитите.

Гъбични инфекции

Гъбични увреждания на кожата и на лигавиците – една от най-честите причини за обръщане към лекар. Според изследванията, около 20% от населението на земята страда от хронични гъбични инфекции, проявяващи се с различни симптоми.

Възпалението, което са предизвикали гъбичките, може да провокира различни симптоми като при мъжете и жените леко се отличават. Провокиращи активацията фактори на гъбичките може да е понижаване на имунната защита, продължителен прием на антибиотици, нарушения на личната хигиена и др. Определя се връзка между някои заболявания и честа активация на гъбички, например, упорита кандидоза – един от симптомите на захарен диабет.

Активацията на гъбичките предизвиква отоци, сърбеж, зачервяване на кожата, понякога се формира обрив, на лигавицата се образува плака. Характерна е секреция с кисела миризма.

След изследвания и поставяне на диагноза лекарят може да назначи лечение, което помага за справяне с неприятните симптоми.

Баланит

Представлява възпаление на главата на половия член и на препуциума. Причините за възпаление може да са много – гъбична, бактериална инфекция. При чести рецидиви на заболяването лекарите препоръчват да се изключи диабет, а също и да се направи оценка на имунната защита.

Подсичане

Представлява възпаление на кожата в участъците, които кожата е под постоянно въздействие на влага, а също и се излага на механично триене. Подсичането е проблем не само на малките деца с чувствителна и нежна кожа, но и на много възрастни, особено на тези с наднормено тегло.

Лекарите разграничават няколко вида подсичане с различни симптоми и обриви включително.

Херпес

Това е вирус, предаващ се по полов път. За щастие, заразяването с вируса невинаги е признак на неговата активация и образуване на симптоми.

Херпесната инфекция се характеризира с появата на специфични мехурчета, изпълнени с прозрачна течност. Първоначално се появява сърбящ или болезнен обрив, макар и да отсъстват каквито и да е усещания.

Сифилис

Това е инфекция, предаваща се по полов път. Няколко месеца след заразяването може да се забележи специфичен обрив, включително и на гениталиите, което е признак на преход на болестта към вторичен период.

Какво лечение се назначава?

В зависимост от причината за появата на обриви.