Генитален обрив – какви са инфекциите провокатори
Здравна Енциклопедия

Генитален обрив често предизвиква безпокойство, особено при подозрения за проявления на инфекции, предаващи се по полов път. Но често диагнозата не се потвърждава, тъй като обривът може да е симптом на други многобройни заболявания и състояния. Разбирането на причината за неговото формиране, провеждане на някои методи за изследване позволява на лекаря да определи тактика на лечение и да помогне на пациента да се справи с неприятните симптоми. За възможните причини за генитален обрив, лечение и профилактика.

Инфекции и други причини за обриви

Лекарите могат да посочат множество причини за поява на генитален обрив. Едни се срещат по-често, други – по-рядко. Много от пациентите напълно самостоятелно могат да определят причината за появата на такива неприятни симптоми, но това не означава, че консултация с лекар не е необходима.

Ухапвания от паразити

Срамните въшки и техните ухапвания могат да предизвикат генитален обрив. Въпреки всички профилактични мерки, паразитите все пак са разпространени. Пациентите трябва да разбират, че въшките, обитаващи главата и областта на слабините са различни, но могат да предизвикат еднакви симптоми на кожата.

Още една причина за обрив, който се съпровожда със сърбеж, са краставите акари. Сърбежът и обривите по кожата, включително и в областта на гениталиите, се формират заради жизнената дейност на паразитите.

Гъбични инфекции

Гъбични увреждания на кожата и на лигавиците – една от най-честите причини за обръщане към лекар. Според изследванията, около 20% от населението на земята страда от хронични гъбични инфекции, проявяващи се с различни симптоми.

Възпалението, което са предизвикали гъбичките, може да провокира различни симптоми като при мъжете и жените леко се отличават. Провокиращи активацията фактори на гъбичките може да е понижаване на имунната защита, продължителен прием на антибиотици, нарушения на личната хигиена и др. Определя се връзка между някои заболявания и честа активация на гъбички, например, упорита кандидоза – един от симптомите на захарен диабет.

Активацията на гъбичките предизвиква отоци, сърбеж, зачервяване на кожата, понякога се формира обрив, на лигавицата се образува плака. Характерна е секреция с кисела миризма.

След изследвания и поставяне на диагноза лекарят може да назначи лечение, което помага за справяне с неприятните симптоми.

Баланит

Представлява възпаление на главата на половия член и на препуциума. Причините за възпаление може да са много – гъбична, бактериална инфекция. При чести рецидиви на заболяването лекарите препоръчват да се изключи диабет, а също и да се направи оценка на имунната защита.

Подсичане

Представлява възпаление на кожата в участъците, които кожата е под постоянно въздействие на влага, а също и се излага на механично триене. Подсичането е проблем не само на малките деца с чувствителна и нежна кожа, но и на много възрастни, особено на тези с наднормено тегло.

Лекарите разграничават няколко вида подсичане с различни симптоми и обриви включително.

Херпес

Това е вирус, предаващ се по полов път. За щастие, заразяването с вируса невинаги е признак на неговата активация и образуване на симптоми.

Херпесната инфекция се характеризира с появата на специфични мехурчета, изпълнени с прозрачна течност. Първоначално се появява сърбящ или болезнен обрив, макар и да отсъстват каквито и да е усещания.

Сифилис

Това е инфекция, предаваща се по полов път. Няколко месеца след заразяването може да се забележи специфичен обрив, включително и на гениталиите, което е признак на преход на болестта към вторичен период.

Какво лечение се назначава?

В зависимост от причината за появата на обриви.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 138

Malchugani.com banner

Редактор