Средствата, които нанасяме на кожата, могат да предизвикат необратими процеси в организма.

В предходни статии сме разисквали темата какви съставки в козметиката са вредни. Но се оказва, че това съвсем не е всичко – в арсенала на производителите на козметика има няколко метода да ни накарат да купим това, което потенциално опасно.

Метод №1 – обявяват продукта като натурален

На потребителя автоматично му изглежда, че всяка козметика е безопасна. В органичната козметика минимум 95% от съставките трябва да бъдат натурални.

Но козметиката не се изследва лабораторно, преди да се пусне на пазара. Съгласно българското законодателство, ако производителят заяви за специфични свойства на своя продукт, той е длъжен… само да представи на потребителя съответните документи. Освен това натуралните вещества могат да бъдат алергични.

Метод №2 – обещават вечна младост

Всичко, което днес се рекламира едва ли ще бъде от полза за кожата. Въпреки това подмладяващите кремове често са причина кожата да престане да изпълнява функциите си и повяхва бързо.

И не е важно, дали този крем е скъп или евтин. Съставът им рядко се различава. Нашата кожа може пълноценно сама да функционира – без кремове и маски.

За да запази красотата на кожата си човек е достатъчно да употребява 2 литра вода на денонощие, да приема растителни масла и добре да се храни.

Метод №3 – правят състава неразбираем

Вгледайте се в козметиката по рафтовете на магазините – на 80% от опаковките не е изписан съставът на български език. Търсенето на вредните названия на латински или английски е много по-трудно, а тяхното запомняне е нереално.

Според закона няма нищо нередно и всичко е в съответствие с предписаните правила.

Метод №4 – съставът се изписва на труднодостъпно място на опаковката – например някъде отдолу или отстрани и с малък шрифт

Средствата, които нанасяме на кожата, могат да предизвикат необратими процеси в организма. Така например, всички популярни шампоани съдържат съставки, предизвикващи раздразнение, пърхот, сърбеж и дори пъпки и то при здрави хора.

По-добре е да не се купуват козметични средства, в които има вещества, като натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат, или SLS – sodium lauryl sulfate.

Основно се използват като съставка в перилните препарати и миещите средства. А парабените и алуминиевите соли, които често присъстват в състава на козметичните средства, могат да доведат до рак на млечната жлеза.

Метод №5 – подобряване на вида на козметиката с помощта на оцветител

В състава на много продукти за кожата освен дестилирана вода и растителни екстракти има и оцветители и ароматизатори. Оцветителят лесно може да се разпознае.

Ако на етикета добавката започва с цифрата 77, то тогава оцветителят е натурален. Ароматизаторите се обозначават като parfum. И е по-добре да се избягват.

При продължително използване на козметика със силни ароматизатори кожата на лицето загубва способността си да се възстановява сама.

Как да икономисаме от покупката на козметика?

1. Обръщайте внимание на долните рафтове. Продуктите, които са на нивото на очите са най-скъпите.
2. Също така за предпочитане е козметиката, произведена от български производители.
3. Плътно затваряйте цялата козметика – така можете да удължите срокът на годност на крема, на червилото и пр.
4. Купувайте козметиката от магазини от една верига, тъй като обикновено предоставят отстъпки на редовните клиенти.