Гинекомастията представлява подуване на тъканта на гърдата при момчета или мъже, причинено от дисбаланс на хормоните естроген и тестостерон.

Хормоналното нарушение може да засегне едната или и двете гърдите, понякога и неравномерно.

Новородените, момчетата, преминаващи през пубертета да развият гинекомастия като резултат от обичайните промени в хормоналните нива, макар да съществуват и други причини.

По принцип, уголемяването на гърдите при представителите на мъжкия пол, не е сериозен проблем.

Но засегнатите мъже и момчета понякога имат болки в гърдите им и могат да се чувстват неудобни.

Състоянието може да изчезне от само себе си. Но ако това не се случва, се назначава прием на лекарства или се прилага оперативно лечение.

Какви са симптомите?

• Подуване на тъканите на млечната жлеза при мъжете, момчетата и новородените;
• Чувствителност на гърдите;

Кога да се потърси лекарска помощ?

• При подуване;
• Болка;
• Чувствителност или изтичане на секрет от едната или от двете гърдите;

Какви са причините?

Уголемяването на гърдите при мъжете възникване на промяна в съотношението между нивата на тестостерона, които намаляват за сметка на естрогена.

Причините за това намаление могат да бъдат състояния, които блокират действието на тестостерона или предизвикват намаляване на неговите нива.

Друга възможна първична причина са състояния, които водят до увеличаване на нивата на естрогените.

Естествени хормонални промени

• Хормоните тестостерон и естроген контролират развитието и поддържането на вторичните полови белези, както при мъжете, така и при жените.

Андрогените са причина за наличието на характерните за мъжете черти, като например мускулната маса и окосмяването на тялото.

Естрогенът поддържа женските характерни полови белези, включително и растежа на гърдите.

• Повечето хора смятат, че естрогените са само и единствено женски хормони, но мъжете също ги произвеждат макар и в малки количества.

Но ако нивата на естрогените са твърде високи или са в нарушено съотношение с нивата на тестостерона могат да станат причина за уголемяване на гърдите.

Гинекомастия при кърмачета – повече от половината от момченцата се раждат с уголемени гърди, дължащи се на действието на естрогените на тяхната майка. Обикновено подуването на тъканта на гърдата се саморазрешава в рамките на 2 до 3 седмици след раждане.

Уголемяването на гърдите по време на пубертета е често срещано състояние, което се дължи на хормоналните промени през този етап на развитие на мъжкия организъм. В повечето случаи гърдите нормализират своя размер без лечение в период от около 6 месеца до 2 години.

• Появата на характерното за жените уголемяване на гърдите достига своя връх на възраст между 50 и 80-годишна възраст като при поне 1 от 4 мъже от тази възрастова група се наблюдава състоянието.

Лекарства

Някои медикаменти също могат да станат причина за набъбване на гърдите при мъжете:

Антиандрогени, използвани за лечение на уголемяване на простата, рак на простатата и други заболявания. Примери за такива лекарства са флутамид, финастерид и спиронолактон.

• Анаболни стероиди и андрогени;

• Медикаменти, които се използват за лечение на тревожни разстройства като диазепам;

• Трициклични антидепресанти;

• Антибиотици;

Лечение на гинекомастия

В повечето случаи набъбналите гърди регресират след време.

Въпреки това, ако състоянието се дължи на заболяване като хипогонадизъм, недохранване или цироза, се налага назначаване на лечение.

Ако пациентът приема лекарства, които могат да причинят гинекомастия, се препоръчва спирането им или замяна с друг медикамент.