Реактивен артрит /РА/ представлява състояние, характеризиращо се с ставни болки и подуване, дължащо се на инфекция в друга част на тялото – най-често червата, половите органи или на пикочните пътища.

Най-често се засягат коленете, ставите на глезените и стъпалата. Възпалението също така може да обхване очите, кожата и уретрата.

Въпреки че понякога РА се нарича синдром на Райтер, този синдром всъщност е специфичен вид на РА. При синдром на Райтер, възпалението обикновено засяга очите, уретрата , както и ставите.

РА не е обичайно. При повечето хора клиничните изяви на ставното възпаление се проявяват пароксизмално /на пристъпи/, които отзвучават напълно в период от около 12 месеца.

Какви са симптомите?

Признаците и симптомите на РА обикновено започват след възникването на предизвикващата го инфекция.

Най-често те се изразяват в:

• Болка и скованост – ставните болки, свързани с РА най-често се усещат в коленете, глезените и краката. Болезнени усещания могат да изпитат от засегнатия в петите, кръста или в седалището.

Възпаление на очите – много от засегнатите развиват очни възпаления /конюнктювит/;

• Уринарни симптоми – повишена честота и дискомфорт по време на уриниране, което може да се дължи на възпаление на простатната жлеза или на шийката на матката;

Подуване на пръстите на крайниците – в някои случаи пръстите се подуват толкова, че започват да наподобяват колбаси;

Какви са причините?

Тъй като инфекцията, която предизвиква РА, може да е толкова слабо изразена, че засегнатият може да не заподозре нейното наличие и съответно, че именно е причина за възпалението на ставите.

Множество бактерии могат да станат причина за РА.

Най-често срещаните патогени на ставното възпаление са:

• Chlamydia
• Salmonella
• Shigella
• Yersinia
• Campylobacter

РА не е заразен. Въпреки това бактериите, които го активират, могат да се предават по полов път или чрез замърсена храна.

Но само някои хора, изложени на тези бактерии развиват РА.

Идентифицирани са няколко увеличаващи риска фактори:

• Възраст – РА се проявява най-често при хора на възраст 20-40 години.

• Пол – степента на засяга е еднаква и при двата пола, когато РА се активира в резултат на чревни инфекции.

Но мъжете са по-предразположени към развитие на ставни възпаления в резултат на предавани по полов път бактерии.

• Наследствени фактори – установен е специфичен генетичен маркер, което е свързан с РА. Но много хора, които са носители никога не развиват РА.

Лечение на реактивен артрит

Целта на лечението е доколкото е възможно овладяване на симптомите и третирането на всички инфекции, които могли да се окажат тригери на РА.

Медикаменти

Ако РА е предизвикан от бактериална инфекция, лекарите предписват антибиотици , като класът антибиотици се определя въз основа на вида бактерии, които се откриват в организма на засегнатия.

За облекчаване на изяви на РА, лекарите най-често препоръчват:

Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства като индометацин, могат да ограничат остротата на болката и на възпалението.

Кортикостероиди – инжектирането на кортикостероиди в засегнатите стави може да намали възпалението и да позволи на пациента да се върне към нормалното си ниво на физическа активност;

• Лекарства, които се използват при ревматоиден артрит – съществуват, макар и в ограничено количество научни доказателства, че медикаменти като сулфасалазин, метотрексат или етанерцепт, могат да облекчат и сковаността на някои хора с РА.

Физиотерапия

Упражненията обикновено са ефективни за подобряване на функцията на ставите, тъй като спомагат за укрепването на мускулите около засегнатите стави.