Какво е гингивит

Гингивит представлява бактериално възпаление на венците в зоната около зъбите. Гингивитът е едно от многото пародонтални заболявания, които засягат здравето на пародонта.

Това са тъканите, които обграждат зъбите и включват венците, меките тъкани и зъбната кост.

Хроничният гингивит води до отдръпването на венеца и оголването на зъбната шийка, а това може да доведе до трайно увреждане на зъбите.

Гингивитът е сред честите причини за заболяване на венците и е форма на пародонтит.

Пародонталните заболявания често се характеризират според тяхната тежест. Те варират от леко възпаление на венците до по-тежкото периодонтит и по-рядко, но много сериозно остър некротизиращ язвен гингивит, който е възможно да бъде животозастрашаващ.

Какви са симптомите

Подуването, зачервяването, болката и кървенето на венците са сред най-ранните и отчетливи симптоми на гингивита.

Те са резултат от инфекцията и възпалението на венците, което е обикновено причинено от натрупването на бактериален зъбен плак.

Вниманието и грижата за симптомите е от съществено значение, тъй като игнорирането им може да доведе до сериозни проблеми като периодонтит, който засяга по-дълбоките структури на зъбите и поддържащата ги кост.

Дъхът, ставащ все по-зловонен, също е обичайно явление при гингивит. Този неприятен симптом се дължи на наличието на бактериални отлагания в устната кухина, които пораждат лош мирис.

С развитието на гингивита, венците започват да губят обичайната си форма и цвят. Вместо розовият цвят, характерен за здрави венци, те придобиват по-силно зачервен възпалителен оттенък.

Следващият етап е отдръпването на венците от зъбите, което може да доведе до оголване на зъбната шийка.

Това състояние на оголени зъбни шийки представлява риск за зъбите, тъй като предоставя възможност на киселини и бактерии да атакуват зъбната емайлова повърхност.

Този процес може да ускори образуването на зъбни кариеси и дори да доведе до формиране на абсцеси – болезнени инфекции в кореновата зона на зъбите.

Какви са причините за гингивит

Гингивитът е бактериална инфекция на венците. Точната причина за развитието на възпалението не е установена, но съществуват няколко теории за това. За да се развие гингивит, плаката трябва да се е натрупала в междузъбните пространства.

В тази плака се съдържат много бактерии обикновено стрептококи. Но плаката не е основната причина за гингивит, тъй като всеки има плака между зъбите, но гингивитът е далеч по-рядък.

Необходимо е човек да страда от заболяване или да приема определено лекарство, което да прави податлива имунната му система на гингивит.

Например болните от диабет, болест на Адисон, СПИН и други имунни заболявания  са по-предразположени към развитие на гингивит, тъй като имунната им система е отслабена и не е в състояние да се пребори с нахлуващите бактерии във венеца.

Хората със Синдром на Сьонгрен са с хронична сухота в устата, което ги излага на сериозен риск от гингивит.

Лечение на гингивит

Най-добрият начин за лечение на гингивит е превенцията. Това включва редовни стоматологични прегледи.

Процедури по премахването на зъбната плака са необходими, за да бъде предотвратено възпалението на венците или да бъде спряно развитието на заболяването.

След като зъболекарят отстрани плаката, редовното миене на зъбите и внимателното им изчеткване с подходяща четка за зъби и почистването на междузъбните пространства с конец за зъби ще забави натрупването на плака.

Но дори и с добра орална хигиена натрупването на плака макар и бавно, ще започне отново.

Напоследък станаха доста популярни различни йонни четки за почистване на зъби и на четки с нано сребро и нано злато и нефрит.

Но въпреки че продавачите им убеждават в техните невероятни възможности и какви чудеса могат да направят за зъбите ни и можем да забравим за зъболекарите, все още не е установено от учените дали тези твърдения наистина толкова превъзхождат стандартните четки и пасти за зъби.

Премахването на източника на гингивитае основният метод на лечение при началното възпаление на венците например преустановяване на прием на лекарство, което е станало причина за отслабването на имунната система.

Понякога това е единственото нещо което трябва да бъде направено, за да се възстановят венците.

Как да се предпазим

Здравето на нашите уста и зъби е от съществено значение за общото ни благополучие и качество на живот.

Грижата за устната хигиена играе ключова роля в поддържането на здравето на венците и зъбите, като предотвратява развитието на различни заболявания, включително гингивит.

Ето няколко важни стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от проблеми с устната хигиена:

  1. Редовно четене на зъбите: Четете зъбите си поне два пъти на ден - сутрин и вечер, за две минути. Използвайте мека четка и флуоридно зъбно паста. Правете нежни вертикални движения, за да почистите и венците.

  2. Използване на зъбна конци: Зъбният конец помага да се почистят местата между зъбите, където четката не достига лесно. Редовното използване на зъбен конец предотвратява натрупването на остатъци храна и зъбен плак.

  3. Здравословна храна: Избягвайте прекалено захарни и кисели храни и напитки, които могат да допринесат за развитието на зъбен плак и венчни заболявания. Приемайте богато на витамини и минерали хранене, което подкрепя здравето на зъбите и венците.

Съобразяването с тези съвети ще ви помогне да поддържате здрави венци и зъби през целия си живот.

Предпазването на устната хигиена не само подобрява визуалния външен вид на усмивката ви, но и допринася за общото ви здраве и самочувствие.