Какво е гингивит

Гингивит представлява бактериално възпаление на венците в зоната около зъбите. Гингивитът е едно от многото пародонтални заболявания, които засягат здравето на пародонта. Това са тъканите, които обграждат зъбите и включват венците, меките тъкани и зъбната кост. Хроничният гингивит води до отдръпването на венеца и оголването на зъбната шийка, а това може да доведе до трайно увреждане на зъбите. Гингивитът е сред честите причини за заболяване на венците и е форма на пародонтит.

Пародонталните заболявания често се характеризират според тяхната тежест. Те варират от леко възпаление на венците до по-тежкото периодонтит и по-рядко, но много сериозно остър некротизиращ язвен гингивит, който е възможно да бъде животозастрашаващ.

Какви са симптомите

  • Подуване, зачервяване, болка и кървене на венците са сред първите симптоми на гингивит.
  • Дъхът започва да става все по-зловонен.
  • Венците започват да губят обичайната си форма и цвят. Докато преди са били розови на цвят и добре оформени, при гингивит се наблюдава отдръпване на венеца от зъба и придобива по-силно зачервен възпален цвят. Това отдръпване на венеца често става причина за оголването на зъбната шийка и излагането на незащитената от емайла зъбна тъкан на вредното въздействие на киселините, отделяни от стрептококовите бактерии. А това от своя страна може да прогресира в абсцес.

Какви са причините за гингивит

Гингивитът е бактериална инфекция на венците. Точната причина за развитието на възпалението не е установена, но съществуват няколко теории за това. За да се развие гингивит, плаката трябва да се е натрупала в междузъбните пространства.

В тази плака се съдържат много бактерии обикновено стрептококи. Но плаката не е основната причина за гингивит, тъй като всеки има плака между зъбите, но гингивитът е далеч по-рядък.

Необходимо е човек да страда от заболяване или да приема определено лекарство, което да прави податлива имунната му система на гингивит. Например болните от диабет, болест на Адисон, СПИН и други имунни заболявания  са по-предразположени към развитие на гингивит, тъй като имунната им система е отслабена и не е в състояние да се пребори с нахлуващите бактерии във венеца. Хората със Синдром на Сьонгрен са с хронична сухота в устата, което ги излага на сериозен риск от гингивит.

Лечение на гингивит

Най-добрият начин за лечение на гингивит е превенцията. Това включва редовни стоматологични прегледи. Процедури по премахването на зъбната плака са необходими, за да бъде предотвратено възпалението на венците или да бъде спряно развитието на заболяването.

След като зъболекарят отстрани плаката, редовното миене на зъбите и внимателното им изчеткване с подходяща четка за зъби и почистването на междузъбните пространства с конец за зъби ще забави натрупването на плака. Но дори и с добра орална хигиена натрупването на плака макар и бавно, ще започне отново.

Напоследък станаха доста популярни различни йонни четки за почистване на зъби и на четки с нано сребро и нано злато и нефрит.

Но въпреки че продавачите им убеждават в техните невероятни възможности и какви чудеса могат да направят за зъбите ни и можем да забравим за зъболекарите, все още не е установено от учените дали тези твърдения наистина толкова превъзхождат стандартните четки и пасти за зъби.

Премахването на източника на гингивитае основният метод на лечение при началното възпаление на венците например преустановяване на прием на лекарство, което е станало причина за отслабването на имунната система. Понякога това е единственото нещо което трябва да бъде направено, за да се възстановят венците.