Главоболие при деца - тревожен симптом
Полезно

Болката като универсална реакция на организма към някакво нарушение на неговата функция винаги е тревожна и заслужава внимание, особено ако възниква при деца. Главоболието е едно от най-честите оплаквания и в практиката на детските специалисти. Учените са открили повече от 200 причини за главоболие, някои се срещат по-често, други по-рядко. Вай-важното е обаче, че главоболието може да е симптом на сериозна патология. И колкото по-бързо е проведено изследването, толкова по-добре. Родителите пък трябва да са внимателни и при първите промени и оплаквания на детето да вземат съответните мерки.
Откъде се появява главоболието при деца?
Може да се формира по различни причини. И за да се разбере точно за какво главоболие става въпрос, родителите трябва да имат малко познания по анатомия.
Целият череп и неговите многобройни зони имат гъста мрежа от кръвоносни съдове и нервни окончания. В резултат определено неблагоприятно въздействие мозъкът получава определени сигнали – възниква болка. Ако дразнещия фактор действа на определена област, децата обикновено казват, че ги боли челото, врата. Но ако болната е обширна, децата казват, че ги боли цялата глава.
В медицинската практика е прието да се говори за главоболие, ако болката не излиза извън линията на веждите и мястото, където врата преминава в шията. Главоболие при децата може да се формира, заради проблеми с костите на черепа, нервната система, кръвоносните съдове или пък със самата тъкан на главния мозък.
Възможно е да съпровожда много инфекциозни, соматични заболявания или пък да е самостоятелна нозологична единица, но най-често това е сигнал, че децата са се разболели.
Главоболие – видове
Ако децата се оплакват само от главоболие и липсват каквито и да е други симптоми, лекарите говорят за първично главоболие. Най-често е признак за започваща вирусна или бактериална инфекция. Първичното главоболие може да е проявление на мигрена или болка от напрежение.
Ако пък, освен главоболието, децата говорят и за други симптоми, това състояние се смята за вторично. Такова главоболие може да е предизвикано от инфекциозни заболявания, треска, соматични патологии и много други. Да се изброят повече от 100-те причини за вторично главоболие е просто невъзможно.
Основни причини за главоболие при деца
Както показва практиката, причината за главоболието може да не е само една, а съвкупност или тандем. Но все пак сред множеството, се различават фактори, които най-често предизвикват болка при деца. Към тях могат да се отнесат:
• Травматични и посттравматични болки, формиращи се след травми на главата, например, сътресение на мозъка, силни удари и др.
• Болка с реактивен характер, свързана с външни фактори, например, при метеозависимост.
• Реактивна болка – може да се съпровожда с алергични реакции, хронично недоспиване или обратно.
Такива болки възникват като ответна реакция на някои медицински интервенции, или пък на обезводняване. Реактивна болка може да се предизвика от приема на някои лекарствени препарати, или обезводняване.
При децата най-често се формира болка от напрежение, свързана с преумора както физическа, така и емоционална. Възможно е причината да е прекаляването с гледането на телевизия или прекалено продължителен престой пред компютър.
Остра или хронична болка
Родителите задължително трябва да се консултират с лекар, ако главоболието при детето не отшумява за 3 и повече часа. Това може да е признак за начало на остър инфекциозен процес.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 190

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg