Големият тенис – това е и игра, и силови тренировки, и кардио, а също и отличен начин за сваляне на килограми.

За своята повече от вековна история големият тенис преминава пътя от игра на аристократи и бохеми до една от най-популярните спортни дисциплини.

Както и всеки друг вид спорт, неправилният подход към играта и тренировките , но може да причини сериозна вреда на здравето.

На тренировките и по време на игра на тенис активно работят всички групи мускули – на краката, на гърба, на коремната преса, на ръцете и дори на шията.

Това е типично кардио, при което се тренират дихателната и сърдечно-съдовата система.

Наскоро проведен мета-анализ сред повече от 80 000 участници показва, че тенисът намалява риска от ранна смърт с 47%, сравнен с този на хората, които не спортуват избщо.

Получените данни се отнасят не само за големия тенис, но за подобните на него спортове – бадминтон и скуош.

Подобен тип физическа активност  намалява риска от смърт от заболяване на органите на кръвообращението с още по-голям процент – с 56%.

Това означава, че хората, които практикуват тенис са с наполовина по-нисък риск от сърдечно-съдова смърт, в сравнение с тези, които не спортуват изобщо.

Тенисът също е и интелектуален спорт – стратегия и тактика за всеки гейм, разпознаването на силните и слабите страни на съперника също е не по-малко важно за постигане на успех.

Всичко това не само поддържа организма в тонус, но и значително укрепва мускулатурата и повишава издръжливостта.

За избягване на здравните рискове помага правилната екипировка, пълноценното загряване и спазване на режим на натоварване.

Аеробно натоварване

След активни тренировки дори при хора, което едва са започнали да се занимават с тенис, се наблюдава значително подобряване на общото здравословно състояние.

Започва по-добре да функционира и сърдечно-съдовата система, увеличава се мускулната маса.

Повечето натоварвания в тениса са аеробни, тоест изискват кислород и по време на тренировките активно се изгарят калории.

Така че тенисът много помага на тези, които желаят да отслабнат.

Тенис топката – източник на травми и инструмент за тренировка на реакциите

Професионалните тенисисти могат да ударят топката с такава сила, че да достигне до съперника със скорост до 200 километра в час.

Тенисът помага за подобряване на реакциите и на скоростта на мислене, тъй като не е достатъчно само да се отбие топката.

Но и се изисква старание за създаване на колкото се може повече трудности на противника.

Но тенис топката е и източник на опасност.

Макар и да мека на допир и да е тегло малко над 50 грама, ако се удари с голяма скорост в тялото може да предизвика сериозни увреждания.

Сред най-честите са хематоми, силни наранявания, а също и изкълчвания, ако топката се удари в свит пръст на ръката.

Особено тежки случаи възникват, ако топката се удари в слепоочията.

Положително въздействие върху емоционалната сфера

Този вид спорт остава един от най-увлекателните, тъй като съдържа в себе си елементи на игра и на състезание, силови и кардио тренировки, дава храна за ума.

Големият тенис е стимулатор на синтеа на ендорфини и спомага за укрепване на здравето.

Основните здравни рискове от тениса се появяват, когато не се спазва правилото за умереността.

Ако тренираме при спазване на всички правила и техника, този спорт ще донесе само ползи за здравето и дори може да добави още няколко години живот.