Казват, че на война всичко е позволено, особено е ако срещу наднорменото тегло. Ако търсите начин за отслабване, без да полагате особени усилия за това, то считайте, че вече сте го намерили – това са горещите вани.

Интересно ли ви е как работи новият трик за отслабване

Водата в процеса на отслабване

Използването на водата за отслабване, това далеч не е новост. Кой знае може би известната египетска царица Клеопатра, къпейки се в мляко, е преследвала едновременно две цели – да отслабне и същевременно да стане по-стройна. Как водата, от която се състои не малка част от тялото ни, може да се превърне в съюзник в борбата с наднорменото тегло.

Водата участва във всички метаболитни процеси на нашия организъм. Пречиства го отвътре, спомага за отстраняване на продуктите от разпада. Водата е необходима за правилното функциониране на всички вътрешни органи и системи, за терморегулация на тялото.

Но водата въздейства на тялото не само отвътре, но и отвън. Първото и най-важно средство за взаимодействие, това е ваната – солена, със сода и с растителни екстракти.

Когато се потапяме в нея редовно можем да отстраним излишните течности в организма, подобрява се кръвообращението и лимфния оток, повишава се еластичността на кожата, минимизират се последствията от стрии и провисвания, и най-важното намаляват обиколките на тялото. И това се говори не само от интернет потребители, но и от учени.

Душ, обливане или вана – научният поглед

Японски учени опитват да дадат правилен отговор на въпроса как ваната за цялото тяло, обливането с вода и душът влияят на човешкия организъм. Освен всичко останало, което откриват те установяват, че най-голям ефект в посока понижаване на теглото имат именно ваната с гореща вода.

Резултатът от това изследване е публикуван в Списанието за физиологична антропология и приложни хуманитарни науки.

Ако често заменяте ваната с душ, това е повод да се замислите да промените нещо в хигиената и грижата за себе си, като включите в програмата си за отслабване тази процедура.

Други ползи от горещата вана

Сред другите предимства на въздействието с топла вода върху организма могат да се отбележат:

  • Отстраняване на отоците – най-добре с това се справя ваната за здраве с морска сол, а като приятен бонус ще получите гладка кожа на краката и на дупето без признаци на портокалова кожа.
  • Повишаване на настроението – горещата вана понижава симптомите на депресия, може би, защото ни кара да се чувстваме, сякаш е лято.
  • Понижаване нивата на кръвната захар;
  • По-ниско кръвно налягане – този факт се потвърждава от учените, публикували резултатът от своето изследване в Списанието за интегративна и комплентарна медицина.
  • Подобряване функцията на сърдечно-съдовата система – и в това няма нищо изненадващо, тъй като под влиянието на горещата вода се ускорява сърдечния ритъм, кръвта по-активно циркулира по вените и артериите, изпълнявайки своята функция по насищане на клетките с кислород и хранителни вещества;
  • Подобряване регенерацията на тъкани – този ефект отдавна е забелязан от дерматолози и учени, които се занимават с лечението на стави. Голяма е ползата на ваната със сол при възпалителни заболявания, а също така и с добавени растения и билки като например, лайка, змийско мляко, биденс и други.
  • Нормализация на метаболитните процеси – това се отнася най-вече за ваната с хидромасаж. В тандем с лек антицелулитен масаж твори истински чудеса.

Ефективност на ваните за отслабване

Много жени се съмняват в ефективността на горещите вани за отслабване, а не трябва да е така. Разбира се, не трябва да се разглеждат като панацея и да се използват в борбата с наднорменото тегло, без да се внасят корективи в храненето и в двигателната активност.

Могат обаче да се превърнат в мощна подкрепа за постигането на идеалната и мечтана фигура.

Най-важно е да ги правим редовно – 2-3 пъти седмично. След процедурата да не ядем нищо, особено ако е преди лягане. Допуска се, ако чувството за глад е прекалено силно да се изпие чаша айран, например, или пък да похапнем плод, най-добре да е ябълка.

Необходимо е да помним, че горещата вода може да навреди, не трябва да е повече от 38-39 градуса и да стоим не повече от 15-20 минути, за да се постигне желания ефект.

Ако стоим повече, може да се появи световъртеж, главоболие, а и кожата започва да страда, горещата вода я изсушава.