Слушали ли сте някога за историята на дълголетницата Бети Лоу? Медиите започват да пишат за нея, когато е на 96 години. Въпреки почтената си възраст и възможността да се наслаждава на заслужен отдих в пенсия, тя се трудила като доброволец в кафене при Кралската болница Салфорд. Нейните задължения се състояли в това да се дава кафе и да мие съдовете.

Също успявала да общува с пациентите, да ги подкрепя. Всички обичали Бети и се отнасяли към нея с голямо уважение.

Когато навършва 100 години, все още продължава да работи в кафето. Своят 106-ти рожден ден тя също отбелязва там.

Истината е, че заради слабото зрение тя работела само веднъж седмично. Когато попитали дълголетницата защо продължава да се труди като доброволец, тя отговорила, че това ѝ помага да остане здрава и да живее по-дълго.

Последните изследвания на учените потвърждават нейните думи. Добротата ще спаси света, а този, който прави добро на другите, ще получи достойно възнаграждение.

7 научно доказани ползи от проявлението на доброта

Психологът Жак Леконт разказва, че добротата носи полза както на физическото, така и на психическото здраве. Но какво е това да бъдем добри? Как да определим кой е добър, и кой не.

За истинската доброта са характерни три аспекта – доброжелателното отношение към околните, желанието да ги разберем и съчувствието.

Ако имате тези 3 качества в себе си, а освен това ежедневно извършвате самоотвержени и щедри действия, вие несъмнено сте добри.

Многобройни изследвания показват, че спонтанната и безкористна доброта подобрява здравето.

1.Намалява стреса

Актът на доброта винаги носи радост – както към човека, по отношение на когото е насочена, така и към самия източник на доброта.

Когато получаваме удоволствие от своите действия, в организма ни се понижават нивата на хормона на стреса кортизол. Според примерни сметки на учени от Университета на Аризона – с 20%.

Те сравняват концентрацията на кортизола в организма на хората, които даряват добро на другите и тези, които не го правят, и разликата се получава огромна.

2.Понижава се риска от развитие на депресия

Добротата е полезна за здравето и на ниво химични реакции в организма. Учените установяват, че по време на акт на доброта в организма се увеличава концентрацията на хормона кортизол – т.нар. хормон на радостта.

Това е трансмитер, който се бори с проявленията на депресия и може да понижи риска от това тежко заболяване.

3.Увеличава се интелектът

Както бихме могли да помислим – добротата се отразява благотворно на когнитивните функции. Учените са установили, че алтруизмът повишава интелектът.

Мета-анализ на изследвания показва, че при бабите и дядовците, които редовно прекарват време с внуците, помагайки на децата си, рискът от ранна смърт е по-нисък с рекордните 37%.

Сходни са ползите и от редовния спорт.

4.Намаляват болезнените усещания

По време на акт на доброта в организма на човека се увеличава синтезът на ендорфини, т.нар. хормони на радостта. Те притежават естествени обезболяващи свойства, а това според признанията на учените, може да намали хроничните проявления на болка при възпалителни заболявания.

5.Укрепва здравето на сърцето

Според признанието на експерти добротата е от полза и за най-важният мускул в целия организъм на човека – сърдечният. Оказва се, че на актовете на доброта именно сърцето реагира по най-силния начин.

Проблемът е в това, че то съдържа почти 40 000 неврони, затова по-силно реагира на емоциите.

Тези от тях, които се смятат за неприятни – например, гняв, злоба, агресия, неблагоприятно влияят на сърдечната функция, като увеличават честотата на сърдечните съкращения и повишават артериалното налягане.

Добрите емоции, напротив, укрепват сърдечния мускул и съответно здравето като цяло.

Учените наблюдавали доброволци – подрастващи. Установяват, че при тях са по-ниски нивата на маркерите на възпаление в организма – интерлевкин-6 и С-реактивен белтък.

6.Оказват профилактика на хипертония

При тези, които редовно правят добро на другите, са по-ниски рисковете и от други заболявания. Така данните от Галъп Интернешънъл показват, че доброволците по-рядко се сблъскват с хипертония.

Учените откриват при тях по-ниско ниво на кръвна захар и на маркери на възпаление, което е отлична профилактика на заболявания.

7.По-нисък риск от ранна смърт

Още една приятна особеност на проявленията на добротата – удължава живота. Изследванията показва, че при доброволците рискът от ранна смърт е с 24% по-нисък, отколкото при другите.

Изводът е да проявяваме доброта и да бъдем здрави и щастливи.