Повечето от нас си мислят дали гримът стои добре, няма ли да раздразни кожата и дали няма да е твърде скъпо.

Ако козметиката ни прави по-красиви, лицето не страда и цената е подходяща – средството моментално се превръща във фаворит. През последните десетилетия изследователите се опитват да изяснят как съставките на гримовете влияят на здравето на жените като цяло, и не се ли отразяват на способността им да заченат и да родят здрави деца. 

И колкото да ни е трудно да повярваме съществува връзка между използването на козметика и безплодие.

Проблемите със зачеването могат да са предизвикани от цяла съвкупност от причини, които варират от заболявания до фактори на околната среда. С появата на голям брой изследвания, потвърждаващи наличието на токсини в популярни козметични марки, започва да се открива връзка между използването на грим и трудностите, свързани със забременяването.

В резултат тези, които се опитват да забременеят, експертите препоръчват да проверят съставките в различните средства за гримиране и козметичните средства. И какво може да попречи на една жена да има дете.

Как токсините в грима предизвикват безплодие

Обикновено не се замисляме, че различните средства – от гримове до овлажняващи кремове присъстват на тялото ни денонощно. Дори при миене е необходимо да използваме специални средства, а веднага след това да нанесем крем. В крайна сметка концентрацията на определени съставки, проникващи през кожата, може да се окаже достатъчно висока.

За придаване на определен цвят, за предотвратяване развалянето на дадено средство или за да може да се задържи на кожата, в процеса на производство на козметика се добавят химически вещества. Проблемът с тези химически вещества е, че много от тях са токсични.

И токсичността може да потисне възможността за забременяване, като окаже въздействие на ендокринната система. Как се случва това?

Ендокринната ни система се състои от жлези и органи, които синтезират, съхраняват и секретират хормони. Когато химическите вещества, нарушаващи работата на ендокринната система, попадат в организма чрез питейната вода, вдишвания въздух или използваните козметични продукти, те могат да попречат на нормалното функциониране на хормоналната система.

Следователно патологии като рак, автоимунни заболявания и дори безплодие, могат да бъдат предизвикани от химически вещества, нарушаващи работата на ендокринната система.

Доколкото някои от тези химически вещества са ключови компоненти на средствата за гримиране, то работата на ендокринната система се нарушава.

По данни от научните трудове на испански учени, едно от най-честите възможни въздействия на подобни токсини, това е ендометриоза. Добрата новина – преустановяване на използването на подобни козметични продукти може да повиши шансовете за зачеване.

Как съставките в козметиката влияят на здравето на бъдещото дете

И това вече не е шега, а сериозно изявление на учени – макар и бременните са съветвани да си слагат екологично чисти и натурални средства на тялото, и по магазините да има кремове за бъдещи майки, за гримът никой не се замисля.

С времето също оказва влияние и на майката и на детето. И основната тревога предизвиква наличието в състава на средствата за грижа на парабени, и на съставките против бактерии и гъбички.

Много изследвания показват, че парабените имитират естроген в организма и предизвикват изменения в нормалното функциониране на хормоните. Тези вещества се откриват, дори в плацентата и в околоплодните води и са свързани с повишен риск от атопичен дерматит при новородено. Но не само.

Ново изследване установява, че урината на бременните съдържа следи от парабени. Тези жени преди и след забременяването са използвали продукти, които не се отмиват от кожата, съдържащи парабени, сред които лосион и овлажняващ крем.

В предходни изследвания средствата с високо ниво на парабени предизвиква ранен пубертет при момичетата, заради промени в баланса на хормоналната система. В Испания при 8-9-годишни момичета се установява растеж на млечните жлези, заради използване на шампоан за ускорен растеж на косата.

Продуктът е спрян от производство след направени рекламации. Експертите съветват внимателно да се отнасяме към избора на козметични продукти и средства за грижа за тялото, като предпочитаме по-изчистени средства, както по време на бременността и кърменето, така и преди това.