Желаете да бъдете винаги на висота? Ще ви разкажем какво е това розова вода и как да я приготвите и правилно да използвате за красотата на лицето и тялото.

Розовата вода – тайната на приготвянето в домашни условия

С идването на лятото все по-голяма популярност набират освежаващите и овлажняващите козметични средства. Едно от най-ефективните е розовата вода, чиито свойства превъзхождат дори най-скъпите кремове и лосиони.

Какво е това розова вода?

Това е течност, която се получава от етеричното масло на цветовете на розата. От дълбока древност розата е смятана за царица на всички цветя и символ на женското здраве и красота.

Сведения за целебните свойства на розата са били известни още от времената на Клеопатра, която приемала вани с розова вода.

С какво е полезна розовата вода?

Първо, розовата вода чудесно очиства, овлажнява кожата и премахва излишният блясък на лицето, защитава кожата от слънцето и облекчава възпалението.

Второ, освежаващата розова вода е универсална за всеки тип кожа.

Основното ѝ предимство е свежата, сияеща и еластична кожа на лицето. Също добре успокоява кожата. Ако трябва да премахнете сините кръгове под очите – розовата вода ще стане истинска находка за вас.

Затова, ако желаете кожата ви да се сдобие с естествен блясък и здрав вид, имайте предвид следните съвети.

Тайната на приготвянето на розова вода в домашни условия:

За тази цел ще ви трябват цветове от роза или от шипка, които трябва да бъдат пресни. Важно е тези рози, които използвате да бъдат отгледани без химикали и пестициди.

И най-добрият вариант са ароматните храстови рози и цветовете на шипката. След като съберете цветовете – сложете на дъното на широка тенджера няколко слоя от тях. Съотношението цветове и вода трябва да е 1 към 1, за да може водата малко да ги покрива.

Рецепта розова вода

Водата с розовите цветове трябва да се сложи на огън, но не трябва да се докарва до кипване. Старайте се да поддържате водата в такова състояние до момента, в който цветовете на розата не загубят цвета си.

Това отнема приблизително 30-50 минути.

След това водата трябва да се прецеди, като се отделят всички цветове. Сега вашата розова вода е готова. Подгответе предварително стерилизиран съд, в който да можете да пресипете цялата течност.

Розовата вода трябва да се съхранява в хладилник. Така ще може да се съхрани цяла година и повече, като запази полезните си свойства.

Как се нанася розовата вода?

След като си свалите грима и се измиете, вземете чиста памучна кърпа и нанесете с него розовата вода на лицето. Ако желаете да усилите ефекта, можете да си направите специална маска за лице.

Ще ви трябва малко парче мека тъкан, която може да се накисне в розовата вода и след това да се изцеди и да се сложи на лицето за няколко минути.

Рецепта овлажняващ крем с розова вода

Всичко, което ви е нужно – това е евтин крем без парфюми, който да обогатите с розова вода и масло.

Разредете крема с розова вода до необходимата гъстота, добавете няколко капки зехтин, или всякакво друго масло по ваш вкус и добре смесете всички компоненти. Кремът е готов, след като придобие приятен бежов оттенък.