Тийнейджърската криза при много деца протича толкова остро, че може да доведе до опити за самоубийство. Но как да разберете, че детето ви мисли за смърт?

Най-често младите хора извършват самоубийства във възрастта от 15 до 24 години. Особено в зоната на риска се оказват тези, които са се сблъскали със смъртта на близък, развод на родителите, предателство, публично унижение, присмех, несподелена любов.

Но дори и да се изключат тези фактори е необходимо да се разбере, че децата се впечатляват са по-податливи на внушение от възрастните.

Те по-ярко преживяват събитията, предразположени са към промени в настроенията, което може да провокира мисли за смърт. Какви признаци говорят за самоубийствените намерения на детето?

Родителите трябва да бъдат особено внимателни към децата, ако у тях се проявяват едновременно няколко от изброените точки:

1. Детето се стреми към изолация от другите хора, през цялото време желае да бъде само. По-рано вие сте си прекарвали много добре заедно, а сега не желае да прави нищо заедно със семейството си.
2. Постоянно е мрачно, затворено, престанало е да бъде активно, разсеяно и бързо се ядосва.
3. Говори за своите прекомерни опасения и страхове по някакъв повод, тези мисли са досадни, преследват го през почти цялото време.
4. Оплаква се от влошено здраве, лошо спи, моли ви да му запишете час при лекар.
5. Неговите навици са се променили, престанало е да се грижи за себе си, да обръща внимание на външността си;

6. Започнало е да носи дрехи с дълъг ръкав, появили са се гривни или синджири на китките, които по-рано ги е нямало. Това може да говори за вече опити за самоубийство, за желание за скриване на белези, които са останали върху китките му.
7. Избира теми за разговор, слуша записи, гледа предавания, свързани със смърт и самоубийства
8. Често слуша тъжна музика;
9. Злоупотребява с психоактивни вещества, алкохол, прави и някои правонарушения, бяга от дома.
10. Предразположено е към неоправдано рисковани постъпки – опасно каране на кола, мотоциклет, хулиганство, малки кражби, побоища, и заявява, че няма нищо страшно.
11. Нарушава дисциплината, бяга от часовете, появили са се неприятности в училище, вече не се представя толкова добре в училище
12. Постоянно изпитва чувство за вина или усещане за неуспех, поражение и открито го заявява.
13. Има приятелка, която има вече опит за самоубийство.
14. Шегува се, иронично се изказва колко безсмислен е животът, възможно и желание да умре.
15. Казва, че никой не го обича, че не е нужен на никого на този свят. Негативно говори за себе си, и за другите, за перспективността на бъдещето.

16. Често изпада в истерии, заплашва, че ще направи нещо със себе си, ако му се пречи. Забелязвате нехарактерна за детето агресия или ненавист към себе си.
17. Говори между другото колко лесно всичко би се разрешило, ако би било възможно просто нещо да направи – да заспи и да не се събуди.

Каквито и признаци да забележите у детето си е много важно да не се страхувате да говорите с него за самоубийство. Повярвайте диалогът на тази тема не може да бъде причина за извършване на самоубийство. Много често откровеният разговор може да се превърне в първата стъпка към предотвратяване на трагедията.