Тази област на тялото е нещо като терра инкогнита. Много рядко жена е готова да признае, че състоянието на подмишниците ѝ, дори ако това е така.

Но пък в Ню Йорк вече говорят за „питикюр“ – процедура, осигуряваща грижа за „тайнствената област“.

Странно, но факт – ние сме готови да обсъждаме с приятелки и експерти всякакви процедури по грижа за себе си, като обезкосмяване в бикини зоната и методи за отстраняване на стрии, но пък подмишниците са нещо като тема табу.

Ако в тази зона е твърде влажно, появило се е раздразнение, смятайте, че денят ви се е провалил. Тихо страдайки повечето от нас се опитват дезодоранти против изпотяване и пудри, пробват да намерят полезна информация най-малкото в Интернет.

За съжаление в глобалната мрежа за грижата за подмишниците няма почти никаква информация, като изключим бабините рецепти и съвети да пробваме за тази зона радикалният способ ботокс.

Но защо оставаме безмълвни пред това проблем? Този въпрос си задавал Нюйоркския дерматолог, доктор Мармур. Той предполага, че на много жени им е необходима, на първо място елементарна инструкция по грижа за подмишниците.

И второ място внимателно разписана процедура, която лекарят нарича „питикюр“ – по аналогия с маникюра и педикюра.
Питикюрът от доктор Мармур е тристепенна система по грижа за подмишниците.

Но няма да ви се налага да си записвате час при американския експерт, тъй като той просто е изготвил елементарни правила, които могат да се съблюдават у дома под душа.

Лекарят споделя правилата за грижа за подмишниците единствено и само от добра душа.

Но е възможно да му се дошли до гуша потните хора в Нюйоркското метро и той просто желае да помогне на жените да изглеждат по-добре и да миришат по-приятно.

Правила за „питикюр“ от доктор Мармур

• Подмишниците трябва да се мият, като се използват гъба и меко очистващо средство за чувствителна кожа – именно така е най-лесно да се предотвратят раздразненията и действително да се почистят порите.

• След това се изплакват с хладка вода и внимателно се подсушават с хавлия, като се извършват и леки масажни движения. Това е ключът към успеха – нито един дезодорант не действа върху влажна кожа.

Той се събира в гънките, като влагата може да създаде допълнителни проблеми – раздразнения и дори пеленен обрив, точно като при малките деца.

• Нанесете дезодоранта против изпотяване с 3 движения – отдолу нагоре, след това обратно и още веднъж, за да бъдете сигурни, че сте минали – отдолу нагоре. Уверете се, че сте обхванали целият участък от кожата, съдържащ потни жлези.

Следете какво ново излиза на пазара и избирайте съвременни дезодоранти, които бързо се абсорбират, обещават да не дразнят кожата, подхранват я и не цапат дрехите.

Препоръките на дерматолога могат да ви се сторят прекалено очевидни и дори смешни. Но за съжаление, дори познавайки тези правила много хора не се придържат към тях от мързел или с извинението, че не разполагат с достатъчно време.

Опитайте редовно да си правите „питикюр“ и ще забележите само след седмица очевидна разлика.

И най-важното от сега нататък няма да изпитвате срам да вдигнете ръката си, за да не видят хората зачервените ви мишници, поради неизчезващия обрив по тях.