Отоците на ставите могат да се развият в резултат на най-различни причини – от малките травми и до сериозните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат.

За какво сигнализират подутите стави?

Травми на ставите

Ако забележите подобен симптом, то на първо място е необходимо да си спомните дали през последно време не се наранили или сте си нанесли други травми.

Дори най-незначителните травми на ставите могат да доведат до слабо подуване. От заемане на необичайни пози на тялото дори след почистването на жилището на някои стави може да се появи оток.

Интензивната работа с ръце може да доведе до появата на отоци в областта на лакътните стави.

Ако скорошната ви физическа активност е била свързана със скокове или резки движения, то оток може да се сформира в областта на коленната или ставата на глезена.

След получаването на травми отокът се увеличава, поради лекият вътрешен кръвоизлив, под въздействието на който се разтягат кожата и околните тъкани.

Отичането може да възникне и при рецидивиране на стара травма, когато в ставата се натрупва определено количество течност.

Заболявания на ставите

Друга причина за поява на подпухналост в областта на ставите са различните заболявания, основните от които са атрит и артроза. Подуването и болезнеността на ставата, които продължават повече от 6 месеца обикновено сигнализират за наличие на артрит.

Ако покрай оттичането се забелязва и зачервяване на кожата и повишаване на температурата, то това е сигурен признак на увреждане от инфекция. През увредената кожа, а също и с кръвния поток, в ставата могат да проникнат бактерии, вируси и гъбички, предизвиквайки там възпалителен процес.

Кога да отидете на лекар?

Далеч невинаги при поява на оток е необходимо да бързате да търсите лекарска помощ. Но при следните обстоятелства посещението при лекар е задължително, ако:

  • оттичането на ставата продължава повече от 6-7 дни;
  • покрай отока се забелязва зачервяване на кожата и увеличаване на местната температура на тялото;
  • на фона на отока се наблюдава покачване на телесната температура;
  • вече ви е поставена диагноза артрит, но по-рано такъв симптом не е бил наблюдаван;
  • отокът се е появил след пункция на ставата – в такъв случай трябва да потърсите лекарска помощ незабавно;

Терапевтични въздействия при травми на ставите

Ако отокът и болката са предизвикани от травми на ставата, то първо трябва да се поставят студени компреси върху засегнатата област. Сложете лед в пластмасово пакетче и го завийте с малка хавлия, след което го сложете върху болната става за 15-20 минути. Това ще спомогне за намаляване на кръвоизлива, а също и за облекчаване на болките.

При травми на ставата е необходимо да я оставите в неподвижно положение за известно време. При необходимост се налага пълно обездвижване на ставата с помощта на шина. За намаляване на болките и възпаленията могат да се използват мехлеми и кремове с противовъзпалително действие.

Каква да направите, ако подуването се дължи на прогресиращ артрит?

За разлика от травмите, при артрит компреси с лед не трябва да се правят. Така само ще влошите състоянието на ставата. Ако страдате от артрит, то всеки път, когато се появи подуване, е необходимо да се обръщате към лекар.

За съжаление, към момента не е открит начин за пълно излекуване от артрит. Но съвременните методи позволяват възпиране на патологичния процес.