Грижата за сърцето и кръвоносните съдове е много важна за удължаване на живота. По този повод редовно се провеждат изследвания, които доказват, че състоянието на сърдечно-съдовата система много зависи от самия човек!

Никога не е късно

Да промени един човек своите навици никога не е късно, твърдят учени от Северозападния университет /Илинойс, САЩ /.

Те изследвали 5000 души, които след 30 и 40-годишна възраст са се отказали от навиците, вредни за коронарните артерии – тютюнопушене, алкохол, консумация на мазна храна.

Вместо това те си изградили полезни навици – да се занимават със спорт, да ядат много плодове и зеленчуци, да контролират телесното си тегло. В резултат на това се установило, че след 5 години проходимостта на коронарните им артерии се подобрила с 10%.

А след 20 години такъв начин на живот състоянието на кръвоносните им съдове се подобрило с 45%.

Всяка година, прекарана в грижи за здравето, действително спомага за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система – предотвратява възникване и развитие на атеросклероза и не допуска повишаване на кръвното налягане.

На хипертониците ги грози слабоумие

Що се отнася до хипертонията – друго изследване този път на Националния институт на стареенето /Мериленд, САЩ/ установило, че слабоумието при хората след 70-годишна възраст е пряко свързано с повишеното артериално налягане след 50-годишна възраст.

„А вие какво искате – казват изследователите, - когато кръвта буквално натиска мозъка, нервните клетки не могат да работят нормално!“ Има и приятна новина понижаване на кръвното налягане до нормалните нива способства за възстановяване на паметта и познавателните способности веднага с 10%.

Затова препоръката е да се проследява кръвното налягане и ако е необходимо редовно да се приемат препарати е особено важна за тези, които печелят парите си с умствен труд.

Подобни данни са получени и в Брахейския университет на младостта /Юта, САЩ/.

От там препоръчват да се проследява кръвното налягане на всички, които често забравят, раздразнителни са и за които изобщо се смята, че са започнали да не справят добре с елементарни битови дейности.

Според американските учени, понижаването на теглото до нормалните нива и замяната на мазните храни със зеленчуци спомагат за подобряване на мозъчната функция с 2.7 до 4.6%.

Намаляване приема на белтъчини

Нека все пак се върнем отново към това какво сам може да направи всеки един човек. Вероятно на повечето от вас неведнъж лекарите са им напомняли да се придържат към здравословен хранителен режим като се спазва принципът на по-малко мазнини и повече плодове и зеленчуци.

Но приемът на мазнини също е важен, затова в никакъв случай те не трябва да бъдат изключвани от хранителния режим. Оказва се обаче, че и прекомерният прием на белтъчини – червено, птиче месо, риба – с напредването на възрастта пречи на сърдечната функция.

Това са установили учените от Медицинското училище към Университета Нанкин в Китай. Те изследвали повече от 200 хиляди души за период от 14 години.

И установили, че при хората, които ежедневно са превишавали ежедневната норма за прием на белтъчини, с течение на времето се влошавало състоянието на сърдечно-съдовата им система.

Така, например всеки 20% излишни белтъчини обуславяли повишаването на риска на риска от инфаркт с 26%. Нормата за прием на протеини зависи от възрастта и от пола, средно тя е около 0.8-1 грам на килограм собствено тегло на ден. По-големи количества са необходими на спортистите.