Туморите на главния мозък включват в себе си всички злокачествени образувания вътре в черепа или в централния гръбначномозъчен канал. Туморите се образуват в резултат на неконтролируемото деление на клетките и се делят на групи според местоположението на първичната лезия и по клетъчния състав.

Съгласно първия критерий туморите биват „първични“, тоест тези, които се развиват от тъканите на главния мозък, неговите обвивки и черепните нерви и „вторични“ - това са тумори с метастазен произход, тоест злокачествените клетки са попаднали вътре в черепа от рак, възникнал от други органи.

Последната класификация на туморите на централната система според клетъчния състав беше разработена през 2007 година и в нея са описани повече от 100 различни хистологични подтипа тумори на ЦНС, обединени в 12 категории.

Най-често се срещат:

Невроепителните тумори, които се развиват непосредствено от мозъчната тъкан и съставляват 60% от всички видове. Най-често срещаният вид е глиома. Заболяването има 4 степени на злокачественост, може да възникне във всяка възраст и във всяка част на главния и гръбначния мозък.

Обвивъчните тумори се развиват от тъканите на меките мозъчни обвивки – менингите. Менингиомът е тумор, растящ от тъканите около мозъка. Съставлява до 25% от всички първични вътречерепни злокачествени заболявания.

Тумори на хипофизата – аденом на хипофизата се формира от клетките на хипофизата. Често се развива на фона на последствията от черепно-мозъчни травми, от инфекции на нервната система, интоксикации, патологии на бременността и раждането.

Тумори на черепните нерви – невриноми, те са доброкачествени образования, наблюдават във всяка възраст, по-често при жените. Прогнозите за изхода от заболяването са благоприятни, след хирургична интервенция заболяването се отстранява без последствия за болния.

Диагностика

Поради това, че туморът е вътре в черепа, своевременното откриване на това заболяване е трудно. Понякога образувания с големи размери се проявяват с едва осезаема симптоматика, а малки тумори се съпровождат със силно изразени клинични изяви.

При положение, че симптомите са изразени слабо, заболелите рядко отиват на лекар. Обикновено хората търсят медицинска помощ едва, когато здравословното им състояние започне екстремно да се влошава.

Типични общомозъчни симптоми са /Много е важно да се отбележи, че това са много общи симптоми, които могат да са признак и на обикновено неразположение и затова ако имате някакви съмнения по-добре се обърнете към лекар/:

• Главоболие – най-честият и ранен симптом на тумор на главния мозък. Болката може да бъде тъпа, непостоянна и пулсираща. Характерна е появата или усилване на болезнените усещания във втората половина на нощта или сутрин.

Типично е възникването или усилването на главоболието при стрес и физическо напрежение.

• Повръщане – също типичен симптом, по-често се проявява сутрин, на гладен стомах и на фона на главоболие. Повръщането не е свързано с хранене и възниква без гадене. Понякога човек започва да повръща, поради промени в положението на главата. Като изолират симптом повръщането се проявява при децата.

• Световъртеж – чувството за въртене на предметите или на тялото, сякаш на човек земята му се изплъзва изпод краката. Възниква под формата на пристъпи, при определено положение на главата. Обикновено този симптом се проявява в късните стадии на заболяването.

• Психически разстройства – на фона на ясно съзнание се наблюдават нарушения на паметта, мисленето, възприятията, способността на човек да се концентрира. Болните не могат да си спомнят имената на свои близки, адреса си, трудно се ориентират в пространството.