Кашлицата – това е симптом, познат на повечето хора, често възникващ при остри респираторни инфекции, а също и при редица други заболявания.

В зависимост от своя характер кашлицата бива влажна, съпровождаща се с отделяне на храчки и суха, без отделяне на такива.

Днес на фармацевтичния пазар се предлагат голям брой лекарствени препарати, които позволяват да се справим с този проблем. Такива медикаменти се отпускат под формата на таблетки, сиропи и т.н.

Как да използваме правилно хапчетата против кашлица

Общи принципи на използване на таблетки против кашлица

За начало да подчертаем, че хапчета против кашлица могат да се пият само след консултация с лекар и само по негово предписание. На своя глава да пием хапчета против кашлица е недопустимо.

Съществуват два основни вида таблетки, позволяващи справянето с кашлица. Първият от тях – това са муколитици, средства за отхрачване, които се назначават при наличие на храчки, които трудно се отделят.

Вторият вид – това са противокашлечни препарати, които се прилагат при суха, мъчителна кашлица. Използването на медикаменти с противокашличен ефект при продуктивна кашлица е категорично забранено, тъй като това ще способства за застой на храчки и още по-силно задълбочаване на дихателните разстройства.

Схемата на прием на таблетки против кашлица ще се различава в зависимост от това какво конкретно лекарствено средство е било избрано. Ето и кои са тези препарати:

1.Ацетилцистеин

Популярните таблетки против кашлица, притежаващи муколитично, отхрачващо действие, са с активна съставка ацетилцистеин. Използват се при различни заболявания на дихателната система, съпровождат се с образуването на вискозна, трудноотделяема храчка.

Таблетките следва да се приемат веднага след хранене. Дневната доза лекарствено средство се избира индивидуално, обикновено се дели на 2-3 приема.

2.Амброксол

Това е още един популярен препарат, отнасящ се към групата на муколитиците. През 2018 г. е публикуван научен труд, по резултатите от който е установено, че амброксолът е безопасен и добре се понася от възрастни и от деца медикамент.

Приемът на амброксол под формата на таблетки също се препоръчва след хранене, поглъща се изцяло, без да се раздъвква.

3.Бронхолитин

Представлява сироп за кашлица със съдържание на етанол – алкохол, производител е българска фармацевтична компания. Основните активни съставки са глауцинов хидробромид – около 5,75 мг и ефедринов хидрохлорид около 4,6 мг., като първото вещество е с отхрачващ ефект, а второто действа антисептично на бронхите.

Продуктът е сладък на вкус, поради съдържанието на захароза. От бременни, кърмачки и деца, въпреки че е сладък, следва да се приема с повишено внимание внимание, тъй като съдържанието на алкохол е 69 мг в една капачка – 5 мл, което се приема за една доза.

4.Либексин

Основното му приложение е при остра суха кашлица, както и при хронична, не е ефективен при влажна с отделяне на секрети. Активната съставка е преноксидизианов хидрохлорид, която в таблетка е 100 мг. Основно се приема по 3-4 пъти дневно по таблетка. Ако кашлицата е много силна, то може да се увеличи дозата по 2 пъти отново по 3-4 пъти или по 600-800 мг общо, без промяна на кратността.

На деца със суха кашлица се дава по ½ таблетка по 3-4 пъти дневно

5.Синекод

Активно вещество – бутамиратов цитрат е с удължено освобождаване в организма и основното му приложение е да потисне кашлицата. Също така показва ефективност при упорита кашлица, както и при т.нар. магарешка, характерна при коклюш. При дразнеща суха кашлица също е ефективен. Основното ограничение, което трябва да се съобрази е, че действа само на суха кашлица, срещу влажна не помага.

Не се препоръчва за повече от 7 дни, ако е без лекарско предписание. Общата препоръка за потискането на кашлица, е да не се използват такива препарати, без преди това да е направена консултация поне с личния лекар.

Указанието в листовката за употреба на този препарат и да се прилага по 2-3 таблетки дневно, които се отпускат по 50 мг по 2 или 3 пъти дневно, за юноши над 12-годишна възраст не повече от 1-2 дневно.

В аптеките у нас, както и онлайн, се предлагат немалко препарати на билкова основа против кашлица, но в настоящата публикация се спряхме основно на такива с активна съставка, преминала клинични изпитвания.