Пиелонефритът днес се определя като често срещано урологично заболяване. Същността на тази патология е в това, че в бъбреците – в областта на легенчетата, се развива остра или хронична възпалителна реакция.

При калкулозна форма се предполага, че възпалителният процес се инициира и поддържа от камъни, локализирани в бъбреците.

Основно клинично проявление при това състояние е болка в областта на кръста. Освен това клиничната картина може да се допълва с общ интоксикационен синдром, дизурични разстройства и т.н.

Защо пиелонефритът с камъни се развива по-често при мъже

Днес по света има милиони хора, които страдат от калкулозен пиелонефрит. Нивото на заболеваемост ежегодно се увеличава с повече от 3%.

Най-често това заболяване се развива на възраст от 20 до 50 години. Мъжете в по-голяма степен от жените са предразположени към този патологичен процес.

Калкулозният пиелонефрит понякога протича и с рецидиви. Затруднение при неговото лечение представлява формирането на затворен кръг.

Възпалителният процес, предизвикан от патогенни микроорганизми, способства за образуване на камъни.

На свой ред камъните създават благоприятни условия за вторично инфектиране и още по-голямо увеличаване на техните размери и формиране на нови.

Сред възможните усложнения при такова възпаление са:

  • Упорита артериална хипертония;
  • Хидронефротична трансформация на бъбреците;
  • Остра или хронична бъбречна недостатъчност.

При това заболяване понякога може да се наблюдава вторично разпространение на инфекциозната флора към мастната тъкан около бъбрека.

Причини за развитие и симптоми на пиелонефрит

В преобладаващия брой случаи възпалителните изменения в областта на бъбречните легенчета възникват след образуване на камъни.

Камъните способстват за нарушаване на отока на урината, което създава благоприятни условия за вторично инфектиране.

Понякога първоначално се формира възпаление, което впоследствие предизвиква и образуване на камъни.

Сред предразполагащите фактори за възникване на този патологичен процес е често използване на диуретици, недостатъчно постъпване на течности в организма, ниско ниво на двигателна активност и много други.

Камъните, които се образуват при калкулозен пиелонефрит, по своя химически състав обикновено са:

  • Оксалатни;
  • Фосфатни;
  • Цистинови,
  • Уратни.

Приблизително в 80% от случаите се срещат оксалатни камъни, по-рядко цистинови.

В зависимост от разпространението на този патологичен процес са разграничават едностранна и двустранна форма.

Последната се среща приблизително при 30% от хората и е с много по-неблагоприятна прогноза. При двустранно увреждане на бъбреците обикновено се развива бъбречна недостатъчност. 

Калкулозният пиелонефрит протича като остър, латентен и хроничен. Острият вариант се съпровожда с бързо нарастване на клиничните проявления.

Обикновено е с едностранен характер и задължително се проявява с общ интоксикационен синдром. При латентен вариант липсват изразен оплаквания.

Възпалителният процес е с вяло протичане, възникналите проблеми най-често се откриват при лабораторно изследване.

При хроничен вариант симптомите на пиелонефрит се появяват при движение на камъни или при образуване на нови.

Съпътстващите клинични проявления пряко зависят от това в какъв вариант протича това заболяване. При латентно протичане оплаквания обикновено отсъстват.

Острият патологичен процес се проявява с внезапно повишаване на телесната температура до фебрилни стойности. Треската се допълва със слабост, втрисане, главоболие и т.н.

Към другите симптоми на пиелонефрит са болка в областта на кръста от типа на бъбречните колики, мътна урина.

Понякога в урината се откриват примеси кръв. Възникват и оплаквания като подуване на корема и т.н.

Лечение и профилактика на пиелонефрит

Лечението на калкулозен пиелонефрит започва с антибактериални препарати. Допълнително се използват спазмолитици и нестероидни противовъзпалителни средства, фитопрепарати.

В случаите, когато консервативната не даде очакван ефект, следва да се проведе хирургична интервенция.

За профилактика на развитие на това възпаление се препоръчва да се пият достатъчно количество течности, балансирано хранене, да се поддържа високо ниво на двигателна активност. Особено лятото е много да се пие повечко вода и да се ядат повече течни храни.

Краставиците са много полезни за бъбреците, затова е задължително да присъстват на трапезата ни през лятото. Хидратират добре тялото и спомагат за прочистване на отделителната система.

Не е желателно да се набляга на месата, тъй като допринасят за сгъстяване на урината и функцията на бъбреците се затруднява.