Според данните от изследвания на СЗО, около 80-83% на трудоспособното население на планетата страда от периодично възникващи болки в шийния и кръстен отдел на гръбнака.

Известно е, че хернията при мъжете се среща 2-3 пъти по-често, отколкото при жените. И не по-малко от 2% се нуждаят от операция по повод отстраняването на дифузна херния на диск между прешлените.

Консервативната терапия в повечето случаи дава положителен ефект, но при продължително протичане на болестта и развитие на усложнения е необходима хирургична интервенция.

Защо при мъже по-често се развиват дифузни хернии

Обща информация

Дифузната херния на кръстния отдел или на други части на гръбнака представлява една от разновидностите на хернии, която може да бъде усложнение на остеохондроза на гръбнака.

Най-често се засягат кръстен и шиен отдел, което е обусловено от високо натоварване. В основата на развитие на херния е издуване на вътрешната субстанция на междупрешленния диск – ядро, в гръбначния канал без нарушение на целостта на фиброзния пръстен.

Заболяването се среща при млади хора в трудоспособна възраст. Това го прави един от актуалните проблеми на съвременната неврология.

Причини за поява на дифузни хернии на междупрешленния диск

В основата на развитие на дифузни хернии при мъжете са дегенеративно-дистрофични изменения, причина за които са локални нарушения на метаболизма.

Нарушения на храненето на междупрешленния диск водят до понижаване на еластичността и промяна на хидрофилността.

Създаването на тези условия, дори при незначителна травма или натоварване на гръбначния стълб способства за изместване на диска с риск от нарушаване на целостта на фиброзния пръстен и разкъсване на хернията.

Сред основните причини, предизвикващи развитие на болестта, са:

  • Остеохондроза на гръбнака;
  • Спондилоартроза;
  • По-рано прекарани травми – травми, фрактури, изкълчвания, измествания, на прешлените;
  • Сколиоза на шийния и гръдния отдел;
  • Аномалии в развитието на гръбначния стълб – синдром на Клипел-Фейл, клиновиден гръбнак;
  • Изразени нарушения на стойката – сколиоза;
  • Абдоминално затлъстяване.

Сред допълнителните фактори, които оказват негативно влияние на метаболитните процеси, се разглеждат тютюнопушене, злоупотреба със спиртни напитки, прием на наркотични средства, захарен диабет и наследствена ензимопатия.

Също хернията при мъже се развива на фона на тежък физически труд или заседнал начин на живот и изменения от възрастта.

Шийна херния и херния на гръдния отдел – симптоми

Основните синдроми  при развитие на хернии при мъжете  са гръбначен и болков. При засягане на шийния отдел болката възниква при рязко завъртане или наклоняване на главата и шията, може да се разпространи към ръката.

Гръбначният синдром при шийна херния се съпровожда с развитие на крива шия, заради постоянното мускулно напрежение.

Ако страда гръдния отдел, симптомите пряко зависят от локализацията на хернията. В случаите когато е разположена в областта Th1-4, болката възниква между лопатките или зад гръдния кош, симулира се стенокардия.

Диагностични методи

Диагностиката се извършва въз основа на данните от прегледа, а също и от лабораторно-инструменталните методи.

Широко се използва с цел диференциална диагноза рентгенография на гръбнака. Този метод позволява да се установи не само остеохондроза, но и възможни деформации след прекарана травма.

На ЯМР или КТ се оценяват размерите и характерът на дегенеративните изменения. Електрофизиологичните методики се използват за определяне на неврален характер на увреждането.

Как протича лечението на дифузни хернии

Лечението на този вид хернии е с дифузен характер. При малки размери на образуванието е възможно използване на консервативна терапия, която помага за облекчаване на отоци и за намаляване на възпалителните процеси.

При липса на ефект или на усложнено протичане се разглежда въпросът за извършването на операция.

За всички с дифузни хернии е показно използването на нестероидни противовъзпалителни средства с обезболяващ ефект – диклофенак.

Физиотерапия, масаж и физкултура

Важен етап при лечението на болни, на които е открита херния на шията, а също и увреждане с друга локализация, е физиотерапията.

Показно е използването на ултравиолетова терапия, лекарствена електрофореза или фонофореза за борба с дегенеративно-дистрофичните изменения.

Също и масажите са полезни – спомагат за справяне с мускулния хипертонус и се избягва деформацията на гърба или на шията.