Преди около 160 години е роден учен, който разработва състав на кръвоспираща течност под название „хемостатин” и така поставя началото на цяло фармацевтично направление.

Проблемът с търсенето на средства за бързо спиране на кръвотечения остава един от основните сред военни, любители на екстремни изживявания и лекари.

Хемостатици – какво представляват и как действат

Хемостатици – лекарства, коагуланти и други средства

Още от училище знаем, че ако от раната блика кръв, трябва да се сложи турникет. Но въпреки простотата на поставянето на това средство, е най-добре с него да борави професионалист.

Трябва да се контролира и състоянието на пострадалия до идването на екип на спешна медицинска помощ.

Използването на турникет се последва от разнообразни странични ефекти – неврологични и инфекциозни усложнения, развитие на исхемичен синдром и др.

В идеалния случай трябва да имаме средство, което бързо и надеждно да спира кръвта, но да не бъде токсично за пострадалия, лесно да се отстранява от раната и да не дава усложнения и странични ефекти.

Днес такива средства има, и те се отнасят към категорията на хемостатиците – препарати, които спират кръвта.

Повечето хемостатици са предназначени за лечение на разнообразни заболявания, изискващи лекарска помощ.

Това са многобройни патологии, при които е понижена съсирваемостта на кръвта – хемофилия, разнообразни вътрешни кръвотечения /маточни, белодробни, стомашни/.

Най-често такива средства притежават системно действие, съдържат компоненти за съсирване на кръвта – витамин К, фактори на съсирване на кръвта, тромбин, калциеви соли и др.

Хемостатици обикновено се прилагат с помощта на инжекции и действат не веднага, а след известно време.

Понякога обаче възникват ситуации, когато кръвта трябва да се спре веднага – например, при травма, при кръвотечения от носа или при стоматологични манипулации.

В такива случаи са необходими местни хемостатични средства.

В търсене на средства за спиране на кръвта

За основа на първото средство за спиране на кръвта е използвано хемостатично етерично масло и добавен винен спирт и речна вода. В хода на експерименти с кучета с прерязана бедрена артерия се доказва ефективността на средството.

В началото на новото хилядолетие в областта на кръвоспиращите средства настъпва нова ера. Разбираемо е, че най-заинтересованите от новите препарати са военните.

В тяхната сфера на дейност ефективно средство, което може бързо да се използва на бойното поле за спиране на кръвотечението, е въпрос на живот и смърт.

Не е изненадващо, че днес най-новите хемостатици идват от военните лаборатории.

Местни хемостатици военно производство

Съществуващите местни хемостатични препарати по механизъм на действие се делят на 3 основни групи:

  • Средства, абсорбиращи течност и така повишават концентрацията на фактори на съсирване на кръвта.
  • Мукоадхезивни средства, които се слепват с тъканите на раната – притежават висока степен на адхезия, и на практика механично я затварят.
  • Прокоагуланти – съдържат фактори на съсирване на кръвта. При попадане в раната те повишават тяхната концентрация, което ускорява коагулацията. Най-скъпите средства са от този списък.

Днес сред българските любители на екстремни спортове и просто предвидливи граждани, винаги готови за непредвидени ситуации, на особена популярност се радват някои разработки.

Повечето от тях не могат да се закупят от аптеката, но при желание могат да се открият в специализирани сайтове.

QuikClot – вулканичен минерал

Американско средство, което представлява вулканичен минерал цеолит на гранули. Мигновено абсорбира течността и така ефективно спира, дори силно кръвотечение.

Основен недостатък, станал причина за спирането му от производство, е отделянето на топлина, което води до изгаряне от 1-2 степен и инфектиране на раната. В най-тежките случаи може да се стигне до ампутация на крайник.

Celox – британско-италианска разработка

Разработка на италиански и британски учени от 2011 година. В основата на Целокс е хитозан, полимер, който влиза в състава в черупката на ракообразни, в този случай – на скариди.

Днес се смята за един от най-ефективните хемостатици. Предимство на Целокс е, че хитозанът се разгражда се ензима лизоцин, който тялото ни образува.