Какво представлява Хепатит А?

Хепатит А е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (НАV). Хепатитът е общ термин, който означава възпаление и подуване на черния дроб.

Възпалението на черния дроб може да се предизвика от инфекция, излагане на алкохол, някои лекарства, химикали, отрови или от разстройство на имунната система.

HAV е един от най-често срещаните вируси, които могат да причинят хепатит в Европа. Хепатит А не причинява хронично заболяване.

Въпреки че черният дроб се възпалява и подува, той се лекува напълно при повечето хора без никакви дългосрочни последствия.

Какви са симптомите на Хепатит А?

Много от хората с HAV инфекция нямат никакви симптоми. Понякога симптомите са толкова леки, че остават незабелязани.

При възрастните хора по-често се проявяват симптоми, отколкото при децата. Хората, при които заболяването протича безсимптомно, могат да разпространяват вируса на хепатит А и е трудно да се установи кога са били изложени на него.

Симптомите на Хепатит А обикновено се развиват между 2 и 6 седмици след излагането на вируса. Симптомите обикновено не са тежки и изчезват от само себе си с течение на времето. Най-честите симптоми са:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Диария, особено при децата
 • Бледи или сиви на цвят изпражнения
 • Леко повишена температура
 • Загуба на апетит
 • Обрив
 • Отпадналост и чувство за слабост
 • Жълтеница
 • Урината е тъмно кафява на цвят като кока кола или силен чай
 • Болка в областта на черния дроб, в дясната страна на корема, точно под гръдния кош

Какви са причините за хепатит А?

Причината за хепатит А е вируса на хепатит А, който се предава от човек на човек, чрез замърсени храни, вода или други напитки, включително и чрез лед, кръв, изпражнения, както и при директен контакт.

Този вирус е изключително устойчив и може да оцелее във външната среда за продължителен период от време, което го прави особено опасен в условията на лоша хигиена и санитация.

Вирусът навлиза в организма през епитела на устата или червата, където се прикрепя към клетките и започва своя жизнен цикъл.

Той мигрира в черния дроб, където се въвежда в чернодробните клетки и започва да се размножава. Този процес обикновено отнема около 2 до 6 седмици, след което симптомите на заболяването започват да се появяват.

Симптомите на хепатит А са резултат от възпалителния отговор на организма на вирусната инфекция.

Възпалението в черния дроб може да причини болка в корема, умора, жълтеница (жълтеникаво оцветяване на кожата и белите на очите), както и други симптоми.

Въпреки това, много хора с хепатит А не развиват видими симптоми, особено децата, което може да затрудни диагностицирането на заболяването.

Вирусът на хепатит А може да се разпространи и в други части на тялото, включително кръвта и изпражненията, което означава, че може да се предава на други хора чрез директен контакт или чрез замърсени предмети, храни или вода.

Това прави хепатит А особено опасен в условията на лоша хигиена и санитация, където вирусът може лесно да се разпространи в общността.

Лечение на хепатит А

Няма специфични лекарства за лечение на хепатит А. Повечето хора не се нуждаят от лечение, освен за облекчаване на симптомите.

Въпреки това ако състоянието ви се влоши или силно се обезводните трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Има ваксина против хепатит А. Ако едно лице е било изложено на вируса на хепатит А, му се поставя имуноглобулин - антидот, който го предпазва от заразяване, тъй като представлява антитела, които унищожават вируса.

Имуноглобулинът е най-ефективен, когато се постави до 2 седмици след излагането на вируса.

За да облекчите симптомите си, вие трябва:

 • Почивайте си повече и намалете ежедневните си дейности и релаксирайте повече у дома.
 • Пийте много вода, за да предотвратите обезводняване.
 • Избягвайте лекарства и вещества, които могат да увредят черния дроб.
 • Избягвайте изтощителните физически упражнения, докато състоянието ви не започне да се подобрява.
 • Избягвайте консумацията на алкохолни напитки, тъй като така ще натоварите допълнително вече възпаления ви черен дроб.
 • Бъдете много внимателни с личната си хигиена, за да не предадете вируса на някой от членовете на семейството ви по фекален или орален път.

Как да се предпазите от хепатит А?

Предпазването от хепатит А е от съществено значение, особено ако пътувате или живеете в райони с висока инцидентност на заболяването. Ето няколко допълнителни мерки, които можете да предприемете, за да се защитите:

Ваксинация

Ваксината против хепатит А е един от най-ефективните начини за предпазване от заболяването.

Тя е безопасна и ефективна и се препоръчва за всички, които пътуват в райони с висока инцидентност на хепатит А или имат повишен риск от заразяване.

Поддържане на добра хигиена

Измиването на ръцете със сапун и топла вода е основен начин за предотвратяване на разпространението на вируса.

Това е особено важно след използване на тоалетната, смяна на памперси или преди приготвяне и консумация на храна.

Внимателно избиране на храната

Избягвайте консумацията на сурови или недобре изпечени морски дарове, особено ако са от райони, където липсват пречиствателни станции.

Също така, избягвайте храните и напитките, които не са били подложени на топлинна обработка или които могат да бъдат замърсени с вируса.

Предпазни мерки при пътуване

Ако пътувате в страна с ниско ниво на хигиена и санитация, винаги пийте пречистена вода и избягвайте храните, които не са били подложени на топлинна обработка на поне 85 градуса. Това е температурата, при която вирусът на хепатит А умира.