Какво е коремен тиф?

Тифът е силно заразно заболяване, което се причинява от бактериите  Salmonellatyphi. Той е известен също така като коремен тиф или само като тиф. Бактерията, предизвикваща болестта лесно се разпространява чрез заразена храна, вода, както и при близък контакт със заразени хора или при досег с фекалии вече съдържащи бактерията причинител. Инкубационният (скритият) период, през който болестта се развива в тялото на заразения е между 1 и 2 седмици.

Симптоми на коремен тиф

  • Постоянна липса на апетит;
  • Главоболие;
  • Болки по цялото тяло;
  • Висока телесна температура около 39-40 градуса, като е възможно болният да започне да халюцинира;
  • Постоянно чувство за умора;
  • Първоначално при болните се наблюдава запек, а няколко дни след това те развиват и диария.

След проявата на първоначалните симптоми болките започват да се локализират в горната част на тялото в коремната област. Високата температура се задържа около 2-3 седмици. Подобряване на състоянието на болния настъпва, ако не се развият усложнения, през 3-та или 4-та седмица след появата на първоначалните симптоми.

При около 10 % от хората симптомите на болестта отново се повтарят, след като 1-2 седмици са се чувствали по-добре. По-чести са рецидивите на коремен тиф при хора, спрямо които е прилагано лечение с антибиотици. Приблизително 3-5 % от хората, разболели се от коремен тиф остават носители на бактерията причинител и след като са се излекували от болестта.

Как се лекува коремен тиф?

Коремният тиф се лекува с антибиотици, които унищожават салмонелната бактерия. Преди използването на антибиотици за лечение, вероятността от летален край за болния е била 20 %. Смъртта настъпвала предимно в резултат на инфекция, пневмония, чревен кръвоизлив или перфорация на червата.

С прилагането на лечение с антибиотици смъртността била сведена до 1-2 % от заболелите. С предписването на подходяща антибиотична терапия, обикновено се наблюдава подобрение в рамките на 1-2 дни след започването на лечението с антибиотици и болният се възстановява напълно за около 7-10 дни.

В повечето от случаите на коремен тиф лекарите, поради опасността от усложнения като перфорация на червата и чревен кръвоизлив, предписват болничен режим на лечение.

Няколко антибиотика са ефективни за лечение на коремен тиф. Ципрофлоксацин се предписва за лечение от болестта при възрастни, противопоказен е за бременни жени и деца, затова за тях лекарите предписват Ceftriaxone, който се явява заместител на ципрофлоксацина.

При предписването на антибиотици лекарите се ръководят от  географския произхода на щама на бактерията причинител на тифа, тъй като някои щамове на бактерията от Южна Америка са резистентни към ципрофлоксацина. При поява на рецидиви на коремен тиф, лечение с антибиотици не се препоръчва, тъй като става неефективно.

Въпреки това в някои случаи на превръщането на коремния тиф в хроничен, лекуващият лекар може да прецени да приложи продължително лечение с антибиотици. Понякога обаче единствено отстраняването на жлъчния мехур от мястото на хроничната инфекция, може да се окаже лек за коремния тиф.

За тези които пътуват до високорискови зони, където вероятността да се заразят е голяма, вече са на разположение ваксини против коремен тиф и паратиф, но нито от една от тях не е 100 % гаранция, че няма да заразите, а и ефективността им намалява с течение на времето затова е необходимо да се направи повторна имунизация.

Единствената превантивна мярка, когато пътувате в зони с висок риск е да поддържате много добра лична хигиена и да пиете само бутилирана вода, тъй като бактерията се пренася и по воден път, също така не трябва ядете пресни плодове и зеленчуци, преди да сте ги измили много добре.

По-добре е храната, която приемате да е приготвена при висока , тъй като салмонелнатабактерия умира при висока температура.

Мерки, облекчаващи състоянието на болния от коремен тиф

Прием на голямо количество течности – така се предпазвате от обезводняване поради високата температура и диарията, които съпътстват коремния тиф.

Спазване на здравословен режим на хранене – прием на висококалорични храни, които ще възстановят загубените хранителни вещества в резултат на диарията и така ще помогнете на организма да се справи с болестта.