Какво е коремен тиф?

Тифът, известен още като коремен тиф, е силно заразно заболяване, което се причинява от бактерията Salmonella typhi.

Тази бактерия е особено опасна, тъй като може да се разпространява по множество начини, включително чрез заразена храна и вода, както и при близък контакт със заразени хора.

Дори и досег с фекалии, които вече съдържат бактерията причинител, може да доведе до заразяване.

Бактерията Salmonella typhi е изключително устойчива и може да оцелее в различни условия. Тя може да бъде намерена във вода и почва, и може да оцелее във външната среда за продължителен период от време.

Това прави контрола на разпространението на болестта особено трудна, особено в области, където санитарните условия не са на оптимално ниво.

Инкубационният период на тифа, т.е. времето от момента на заразяване до появата на първите симптоми, е обикновено между 1 и 2 седмици.

През този период, бактерията се развива и множи в тялото на заразения човек, без да се проявяват явни симптоми.

Това може да доведе до разпространение на болестта, тъй като заразените хора може да не са наясно, че са носители на бактерията и да я разпространяват на други.

Симптоми на коремен тиф

  • Постоянна липса на апетит;
  • Главоболие;
  • Болки по цялото тяло;
  • Висока телесна температура около 39-40 градуса, като е възможно болният да започне да халюцинира;
  • Постоянно чувство за умора;
  • Първоначално при болните се наблюдава запек, а няколко дни след това те развиват и диария.

След проявата на първоначалните симптоми болките започват да се локализират в горната част на тялото в коремната област.

Високата температура се задържа около 2-3 седмици. Подобряване на състоянието на болния настъпва, ако не се развият усложнения, през 3-та или 4-та седмица след появата на първоначалните симптоми.

При около 10 % от хората симптомите на болестта отново се повтарят, след като 1-2 седмици са се чувствали по-добре.

По-чести са рецидивите на коремен тиф при хора, спрямо които е прилагано лечение с антибиотици.

Приблизително 3-5 % от хората, разболели се от коремен тиф остават носители на бактерията причинител и след като са се излекували от болестта.

Как се лекува коремен тиф?

Коремният тиф се лекува с антибиотици, които унищожават салмонелната бактерия. Преди използването на антибиотици за лечение, вероятността от летален край за болния е била 20 %.

Смъртта настъпвала предимно в резултат на инфекция, пневмония, чревен кръвоизлив или перфорация на червата.

С прилагането на лечение с антибиотици смъртността била сведена до 1-2 % от заболелите.

С предписването на подходяща антибиотична терапия, обикновено се наблюдава подобрение в рамките на 1-2 дни след започването на лечението с антибиотици и болният се възстановява напълно за около 7-10 дни.

В повечето от случаите на коремен тиф лекарите, поради опасността от усложнения като перфорация на червата и чревен кръвоизлив, предписват болничен режим на лечение.

Няколко антибиотика са ефективни за лечение на коремен тиф. Ципрофлоксацин се предписва за лечение от болестта при възрастни, противопоказен е за бременни жени и деца, затова за тях лекарите предписват Ceftriaxone, който се явява заместител на ципрофлоксацина.

При предписването на антибиотици лекарите се ръководят от  географския произхода на щама на бактерията причинител на тифа, тъй като някои щамове на бактерията от Южна Америка са резистентни към ципрофлоксацина.

При поява на рецидиви на коремен тиф, лечение с антибиотици не се препоръчва, тъй като става неефективно.

Въпреки това в някои случаи на превръщането на коремния тиф в хроничен, лекуващият лекар може да прецени да приложи продължително лечение с антибиотици.

Понякога обаче единствено отстраняването на жлъчния мехур от мястото на хроничната инфекция, може да се окаже лек за коремния тиф.

За тези които пътуват до високорискови зони, където вероятността да се заразят е голяма, вече са на разположение ваксини против коремен тиф и паратиф, но нито от една от тях не е 100 % гаранция, че няма да заразите, а и ефективността им намалява с течение на времето затова е необходимо да се направи повторна имунизация.

Единствената превантивна мярка, когато пътувате в зони с висок риск е да поддържате много добра лична хигиена и да пиете само бутилирана вода, тъй като бактерията се пренася и по воден път, също така не трябва ядете пресни плодове и зеленчуци, преди да сте ги измили много добре.

По-добре е храната, която приемате да е приготвена при висока , тъй като салмонелнатабактерия умира при висока температура.

Мерки, облекчаващи състоянието на болния от коремен тиф

Мерките за облекчаване на състоянието на болния от коремен тиф са много важни за поддържане на здравословното състояние на пациента и за бързото му възстановяване.

Ето някои от ключовите стратегии, които могат да бъдат приложени:

Прием на голямо количество течности

Това е особено важно, тъй като диарията и високата температура, които съпътстват коремния тиф, могат да доведат до обезводняване.

Обезводняването може да бъде опасно и да доведе до допълнителни здравословни проблеми, включително намаляване на кръвния обем и намаляване на функцията на органите.

За да предотвратите обезводняване, трябва да пиете много вода и други течности като сокове и бульони. В някои случаи, може да е необходимо да се приемат орални рехидратационни решения, които съдържат важни електролити.

Спазване на здравословен режим на хранене

Приемът на висококалорични храни може да помогне на тялото да се справи с болестта и да възстанови загубените хранителни вещества в резултат на диарията.

Включването на богати на протеини храни като месо, риба, яйца и бобови култури може да помогне за поддържане на мускулната маса и енергийните нива.

Също така, консумацията на цели зърна, плодове и зеленчуци може да осигури необходимите витамини и минерали.

Редовни медицински прегледи

Редовните медицински прегледи са важни за проследяване на прогреса на лечението и за ранно откриване на възможни усложнения.

Те също така могат да помогнат за корекция на лечебния план, ако е необходимо.

Поддържане на хигиена

Хигиената е от съществено значение за предотвратяване на допълнително разпространение на бактерията.

Редовното миене на ръцете, особено преди хранене и след използване на тоалетна, може да помогне да се предотврати допълнително разпространение на бактерията.