Какво е Хепатит G?

Хепатит G представлява вирусно заболяване, причиняване от хепатитния eдноверижен РНК вирус тип G(HGV)от семейство Flaviviridae.

Този вирус структурно много наподобява на вируса на хепатит С, който принадлежи към един от клоновете на семейство Flaviviridae – Hepaciviridae.

Вирусът е известен още като GB вирус-С (GBV-C). HGV и GBV-C вирусите са открити по едно също време и се смята, че са щамове на един и същ вирус.HGV и GBV-C вирусите са описани за първи път през 1995 година.

Характеристики на вируса причинител

 • От проучвания правени в различни лаборатории се смята, че заразените или носители на вируса са между 2 и 5 % от населението, като в Япония този процент е по-около 1,5 %.
 • Предизвиква персистираща инфекция, която може да продължи до 9 години в 15 до 30 % от случаите на заразяване.
 • HGV / GBV-C често се среща в коинфекции с други вируси като например вируса на хепатит С, вируса на хепатит В и човешкия имунодефицитен вирус- HIV. Също така води и до виремия.
 • Съществуват малко доказателства, че хепатит G предизвиква фулминантни или хронични чернодробни заболявания. Възможно е HGV / GBV изобщо да не е хепатитен вирус.

Какви са симптомите на Хепатит G?

В повечето случаи вирусната инфекция протича асимптоматично. Поради факта, че не е установена ясна връзка между хепатитния вирус тип G и заболяване на черния дроб и затова информацията за симптомите, причинени от инфекция с този вид вирус е много ограничена.

В повечето случаи не причинява симптоми подобни на тези при другите видове хепатит, въпреки в някои случаи на заразяване се наблюдават грипоподобни симптоми. Инкубационния период на заболяването също не е известен.

Начини на заразяване

 • Инфектирането обикновено се осъществява чрез заразена кръв или кръвни продукти.
 • HGV / GBV-C може да се предава при използване на лични вещи, заразени с вируса, като например четки за зъби, бръсначки. Също така инфектирането може да стане от заразена майка на новородено дете при раждането и при полов контакт и свързания с него досег с телесните течности на заразено лице.

Лечение на хепатит G

Към настоящия момент няма официално установен начин за лечение на хепатит G.

Единственото, което може да се приложи като терапия, това е облекчаването на симптомите, ако има такива и мерки за укрепване на имунната система, за да бъде възможно най-бързото да унищожаване вируса.

Прием на повече течности също като мярка в помощ на имунната ни система.

И накратко е полезно всичко, което се прилага като лечение на една обикновена вирусна инфекция включително и може би най-важно е известно време да се спазва постелен режим.

Повечето хора успяват да унищожат вируса в първите няколко години след заразяването, като според някои учени този период за пълно излекуване е не по-дълъг от 9 години, но е възможно вирусът да остане в тялото в продължение на десетилетия.

Някои специалисти са на мнение, че HGV / GBV-C се повлиява на терапия с интерферон алфа и може да се постигне пълно унищожаване на вируса при пациенти, които не са имунокомпрометирани.

Можем ли да се предпазим?

Въпреки че Хепатит G е по-рядка и по-малко изучена от другите видове хепатит (като например хепатит A, B или C), все пак е важно да се предприемат мерки за предпазване и защита от нея.

 • Използвайте ръкавици при досег с кръв и кръвни продукти: Предотвратяването на контакт с потенциално заразена кръв е ключова стъпка за предпазване от хепатит G. Ръкавиците са ефективни защитни средства, които намаляват риска от предаване на вируса през пряк контакт с кръвта на другите хора.
 • Използвайте презервативи при полов акт: Хепатитът G може да се предава и през сексуален контакт, особено при партнери с висок риск или с история на интравенозно употреба на наркотици. Използването на презервативи може да намали риска от този вид предаване.
 • Избягвайте рискови практики: Ако имате съмнения относно стерилността на инструментите, които се използват при процедури като татуировки, пиърсинги или акупунктура, е препоръчително да ги избегнете. Не се колебайте да задавате въпроси на лицето, извършващо процедурата, относно техните хигиенни практики и използваните материали.
 • Избягвайте споделянето на инжекционни игли и шприци: Ако използвате инжекционни уреди, никога не ги споделяйте с други хора. Използвайте само чисти и неразрушени игли и шприци, за да намалите риска от инфекция.
 • Поддържайте хигиена: Редовното миене на ръцете със сапун и топла вода е важна практика за предпазване от разпространението на инфекции, включително хепатит G.
 • Ваксиниране за другите видове хепатит: Ваксините срещу хепатит A и хепатит B са налични и могат да предоставят защита срещу тези видове хепатит. По този начин, ако вече не сте имали ваксинация, консултирайте се със здравния си професионалист относно възможностите за ваксиниране.
 • Редовни медицински изследвания: Ако сте изложени на висок риск за хепатит G (например ако работите в здравеопазването или имате недобре контролирана интравенозна употреба на наркотици), консултирайте се със здравния си професионалист и правете редовни медицински изследвания и тестове за инфекция с хепатит G.
 • Образование и информация: Разбирането на начините на предаване и мерките за предпазване на хепатит G е от съществено значение. Образованието на себе си и на обществото играе важна роля в намаляването на риска от зараза и разпространение на този вирус.