Какво е Хепатит G?

Хепатит G представлява вирусно заболяване, причиняване от хепатитния eдноверижен РНК вирус тип G(HGV)от семейство Flaviviridae. Този вирус  структурно много наподобява на вируса на хепатит С, който принадлежи към един от клоновете на семейство Flaviviridae – Hepaciviridae. Вирусът е известен още като GB  вирус-С (GBV-C). HGV и GBV-C вирусите са открити по едно също време и се смята, че са щамове на един и същ вирус.HGV и GBV-C вирусите са описани за първи път през 1995 година.

Характеристики на вируса причинител

  • От проучвания правени в различни лаборатории се смята, че заразените или носители на вируса са между 2 и 5 % от населението, като в Япония този процент е по-около 1,5 %.
  • Предизвиква персистираща инфекция, която може да продължи до 9 години в 15 до 30 % от случаите на заразяване.
  •   HGV / GBV-C често се среща в коинфекции с други вируси като например вируса на хепатит С, вируса на хепатит В и човешкия имунодефицитен вирус- HIV. Също така   води и до виремия.
  • Съществуват малко доказателства, че хепатит G предизвиква фулминантни или хронични чернодробни заболявания. Възможно е HGV / GBV изобщо да не е хепатитен вирус.

Какви са симптомите на Хепатит G?

В повечето случаи вирусната инфекция протича асимптоматично. Поради факта, че не е установена ясна връзка между хепатитния вирус тип G и заболяване на черния дроб и затова информацията за симптомите, причинени от инфекция с този вид вирус е много ограничена. В повечето случаи не причинява симптоми подобни на тези при другите видове хепатит, въпреки в някои случаи на заразяване се наблюдават грипоподобни симптоми. Инкубационния период на заболяването също не е известен.

Начини на заразяване

  • Инфектирането обикновено се осъществява чрез заразена кръв или кръвни продукти.
  •    HGV / GBV-C може да се предава при използване на лични вещи, заразени с вируса, като например четки за зъби, бръсначки. Също така инфектирането може да стане от заразена майка на новородено дете при раждането и при полов контакт и свързания с него досег с телесните течности на заразено лице.

Лечение на хепатит G

Към настоящия момент няма официално установен начин за лечение на хепатит G. Единственото, което може да се приложи като терапия, това е облекчаването на симптомите, ако има такива и мерки за укрепване на имунната система, за да бъде възможно най-бързото да унищожаване вируса. Прием на повече течности също като мярка в помощ на имунната ни система. И накратко е полезно всичко, което се прилага като лечение на една обикновена вирусна инфекция включително и може би най-важно е известно време да се спазва постелен режим. Повечето хора успяват да унищожат вируса в първите няколко години след заразяването, като според някои учени този период за пълно излекуване е не по-дълъг от 9 години, но е възможно вирусът да остане в тялото в продължение на десетилетия.

Някои специалисти са на мнение, че HGV / GBV-C се повлиява на терапия с интерферон алфа и може да се постигне пълно унищожаване на вируса при пациенти, които не са имунокомпрометирани.

Можем ли да се предпазим?

  • Ако редовно имате досег с кръв и кръвни продукти на други хора, използвайте ръкавици, за да намалите риска от разпространението на вируси.
  • Използвайте презерватив при полов акт.
  • Препоръчително е да не си правите татуировки, пиърсинги или акупункутура, ако имате съмнения в стерителността на инструментите, които се използват.