Какво представлява Хепатат Е?

Хепатит Е е вирусно заболяване, което се причинява хепатитния РНК вирус тип Е /HEV/ и може да предизвика възпаление на черния дроб.

Как се разпространява?

Хората обикновено се заразяват с този вид хепатит Е от питейната вода или при консумация на храна, която е била замърсена от фекалии на човек, който е заразен с хепитния вирус тип Е.

В много редки случаи предаването на вируса, може да се осъществи от друг човек. Няма никакви доказателства, че може да се заразите с този вид хепатитен вирус при полов контакт с инфектиран или при кръвопреливане. Също така е много малко вероятно да се заразите повече от веднъж с вируса.

Какви са симптомите?

Симптомите се проявяват в рамките на 2 до 7 седмици от излагането на вируса. Проявните форми на заболяването обикновено продължават около 2 месеца.

Докато за мнозина инфекцията протича безсимптомно или с леки симптоми, за някои хора тя може да бъде тежка и дори фатална.

Най-честите симптоми на хепатит E включват:

 • Постоянна отпадналост: Един от ранните симптоми на инфекция с хепатит E е усилена умора и отпадналост. Този умора може да бъде изключително изтощителен и да засегне ежедневните ви активности.
 • Загуба на телесна маса: Хората, инфектирани с хепатит E, често загубват тегло, дори ако не са на диети. Това е резултат от намаления апетит и затруднена усвояемост на храната поради проблемите с черния дроб.
 • Гадене и липса на апетит: Мнозина със симптоми на хепатит E се оплакват от гадене и липса на интерес към храната. Тези симптоми могат да доведат до дехидратация и загуба на тегло.
 • Болка в дясната част на корема: Тъй като хепатит E засяга черния дроб, може да се появи болка и дискомфорт в дясната част на корема, където се намира този орган.
 • Пожълтяване на кожата и скулите: Иктерусът, или пожълтяването на кожата и белите на очите, е обичайно явление при хепатит E. Този симптом се дължи на нарушената функция на черния дроб, която води до натрупване на жлъчни пигменти в тялото.
 • Потъмняване на урината и изпражненията с цвят на глина: Хората с хепатит E често имат потъмняла урина и изпражнения с необичаен цвят, наподобяващ на глина.
 • Болки в мускулите: Някои индивиди с хепатит E могат да изпитват болки в мускулите, което може да бъде неприятно и обременяващо.
 • Леко повишена температура: Повишената температура е обичайна при инфекции и може да се наблюдава и при хепатит E.

Важно е да отбележим, че симптомите на хепатит E могат да варират от леки до сериозни и дори фатални, особено при бременни жени и хора със слаб имунитет.

Инфекцията обикновено преминава след няколко седмици или месеца, но в някои случаи може да стане хронична.

Този вирус трябва да се взема много сериозно, и хората със симптоми на хепатит E трябва да се консултират с лекар за поставяне на диагноза и лечение.

Лечение на хепатит Е

Като всяка вирусна инфекция и в този случай лечението е поддържащо и има да цел да облекчи симптомите на болния да се почувства по-добре.

За да ускорите възстановяването си:

 • Не се претоварвайте и си дайте време за почивка. След като се почувствате по-добре, не бързайте да възобновите в пълния обем ежедневните си дейности. Ако се опитате изведнъж да изпълните всички задачи, които обикновено сте извършвали ежедневно, когато сте били здрави, има голяма опасност да се разболеете отново.
 • Хранете се със здравословна и разнообразна храна. Въпреки че може да нямате никакъв апетит, важно е да се храните добре.
 • Не консумирайте алкохол, тъй като допълнително ще натоварите черния си дроб и може да общото ви състояние да се влоши. Освен това ще забавите и излекуването си.
 • Уверете, че лекуващия ви лекар е наясно с това какви медикаменти приемате, включително и билкови продукти. Не започвайте да приемате никакви нови лекарствени средства, преди да сте се консултирали с лекуващия ви лекар.

Ако симптомите се обострят или сте бременна, консултирайте се с лекуващия ви лекар. Възможно е да се наложи и хоспитализация.

Можем ли да се предпазим от Хепатит Е?

Хепатит Е е най-често срещан в развиващите се страни в Централна и Югоизточна Азия, Близкия Изток, Африка и Централна Америка.

Ако посещавате държави в тези региони, може да намалите шансовете си за излагане на вируса, като тези правила са напълно приложими и в България:

 • Избягвайте да пиете вода или да използвате лед, които не знаете дали са чисти.
 • Избягвайте консумацията на сурови плодове или зеленчуци, които не са белени. Най-добре е вие да си приготвяте, като ги попарвате с вряла вода.
 • Измивайте ръцете си след ползване на тоалетната, преди и след смяна на памперси или преди приготвяне и консумация на храна.
 • Приучете децата си да не слагат предмети в устата си;
 • Измивайте кухненските съдове в топла сапунена вода

Към настоящия момент няма одобрена ваксина против хепатит Е, макар че още през 2010 година китайски учени откриха такава, но все още е във фаза клинични тестове и предстои масово ѝ предлагане.

Не дарявайте кръв, ако сте боледували от някой от видовете хепатит, преди да са изминали 11 години от пълното му излекуване.