Херпангина – това е често срещано детско заболяване, понякога , което причинява треска и се характеризира с появата на прозрачни мехурчета, превръщащи се в язви по мекото небце и задната част на гърлото.

Клиничното състояние е много подобно на болестта „ръка, крак, уста“. Причинява се от ентеровируси, които се предават от човек на човек и трябва да сте наясно, че усложненията при децата са често срещани.

Характерно за тези вируси е, че се размножават в храносмилателния тракт, но се отделят в околната среда с изпражненията и така фекално-оралния начин на зараза се оказва основен.

Заболяването се проявява най-често във възрастта между 1 и 4 години, като се среща предимно в затворени колективи – ясли, градини, предучилищни, в които децата имат близки контакти и дълго време стоят в едно помещение.

Като основен причинител на херпангината е най-често се оказва Коксаки-вируса. Той се характеризира с висок контагиозен индекс и заразяването става повече от лесно. Лечението е лесно и стига да се следи за усложения, може да очаквате пълно оздравяване в рамките на една седмица.

Какви са симптомите на херпангина

 • Внезапно повишаване на телесната температура;
 • Възпалено гърло;
 • Главоболие и болки в шията;
 • Загуба на апетит;
 • Лигавене – неволево изтичане на слюнка от устата при бебетата;
 • Повръщане при бебета.

Раничките в задната част на устата и гърлото започват да се появяват около 2 дни след проявата на първоначалните симптоми. Обикновено те са сивеещи на цвят и често обривът се заобикаля от по-червена от околната тъкан кожа. След назначено лечение от страна на педиатър може да очаквате раничките да изчезнат за около седмица.

Потърсете лекарска помощ, ако забележите, че детето ви има следните симптоми:

 • Много висока температура – 39-40 градуса по Целзий, която не можете да свалите;
 • Афти в устата или болки в гърлото с продължителност повече от 5 дни;
 • Симптоми на обезводняване – сухота в устата, детето плаче без сълзи, сънливост, намалена честота на уриниране, по-тъмна на цвят на урина или хлътнали очи.

Раничките по гърлото и задната част на устата са характерни само за това заболяване, затова диагнозата се поставя много лесно само с физикален преглед, без да са необходими други изследвания.

Какви са причинителите

Обикновено се причинява от коксаки вируси група А, но инфекцията може да се причини също така и от коксаки вируси група Б, ентеровирус 71, както и ехо вирус.

Предава се по фекално-орален път, което означава, че инфекцията се разпространява посредством попадане в устата на здрав човек на заразени с вирусите причинители фекални частици. Вирусите причинители са силно заразни и се разпространяват лесно сред малките деца, особено в училищата и детските градини.

Лечение на херпангина

Лечението се основава на различни фактори, като възрастта на детето, специфични симптоми и поносимостта му към определени лекарства. При вирусните инфекции антибиотиците не са ефективно лекарствено средство. Основната цел на лечението да се ограничат и контролират симптомите.

Лекуващият ви лекар може да препоръча:

Препарати с активна съставка Ибупрофен или Парацетамол на различни фармацевтични компании за облекчаване на дискомфорта и за сваляне на високата температура. Не използвайте аспирин за потискане на симптомите на вирусна инфекция при деца и юноши, тъй като е възможно да ги разболеете от Синдрома на Рей.

 • Локални анестетици за облекчаване на болката в устата, въпреки че те обикновено не са необходими;
 • Увеличете приема на течностите на детето - давайте му най-вече студено мляко, студена вода и сладоледи на клечка. Избягвайте цитрусови сокове и напитки и топли такива, тъй като те могат да обострят симптомите;
 • Докато детето ви се възстановява, можете да го храните с приятни за него храни като сладолед например. Допустими са всякакви студени млечни продукти. Избягвайте да му давате пикантни, пържени или кисели храни;
 • Ако детето изпитва силен дискомфорт и отказва да се храни можете да му предложите течна храна под формата на супи, пюрета и всичко останало, което е меко. Така на малчуганите няма да им е трудно да преглъщат, което е и основната причина да отказват да се хранят;
 • Симптомите на херпангина обикновено изчезват за около 7 дни, без трайни последствия за здравето на детето.

Превенцията е от голямо значение

Напълно възможно е да ограничите риска от появата на това заболяване. За целта трябва да се обърне внимание на поддържането на висока лична хигиена. Това включва честото миене на ръцете, както и редовното проветряване на помещенията, в които са децата.

До моментът в който детето не е напълно здраво не трябва да посещава детска градина или ясла, за да не се предаде заразата.