Херпангина – това е често срещано детско заболяване, понякога , което причинява треска и се характеризира с появата на прозрачни мехурчета, превръщащи се в язви по мекото небце и задната част на гърлото.

Клиничното състояние е много подобно на болестта „ръка, крак, уста“. Причинява се от ентеровируси, които се предават от човек на човек и трябва да сте наясно, че усложненията при децата са често срещани.

Характерно за тези вируси е, че се размножават в храносмилателния тракт, но се отделят в околната среда с изпражненията и така фекално-оралния начин на зараза се оказва основен.

Заболяването се проявява най-често във възрастта между 1 и 4 години, като се среща предимно в затворени колективи – ясли, градини, предучилищни, в които децата имат близки контакти и дълго време стоят в едно помещение.

Като основен причинител на херпангината е най-често се оказва Коксаки-вируса. Той се характеризира с висок контагиозен индекс и заразяването става повече от лесно. Лечението е лесно и стига да се следи за усложения, може да очаквате пълно оздравяване в рамките на една седмица.

Какви са симптомите на херпангина

 • Внезапно повишаване на телесната температура;
 • Възпалено гърло;
 • Главоболие и болки в шията;
 • Загуба на апетит;
 • Лигавене – неволево изтичане на слюнка от устата при бебетата;
 • Повръщане при бебета.

Раничките в задната част на устата и гърлото започват да се появяват около 2 дни след проявата на първоначалните симптоми.

Обикновено те са сивеещи на цвят и често обривът се заобикаля от по-червена от околната тъкан кожа. След назначено лечение от страна на педиатър може да очаквате раничките да изчезнат за около седмица.

Потърсете лекарска помощ, ако забележите, че детето ви има следните симптоми:

 • Много висока температура – 39-40 градуса по Целзий, която не можете да свалите;
 • Афти в устата или болки в гърлото с продължителност повече от 5 дни;
 • Симптоми на обезводняване – сухота в устата, детето плаче без сълзи, сънливост, намалена честота на уриниране, по-тъмна на цвят на урина или хлътнали очи.

Раничките по гърлото и задната част на устата са характерни само за това заболяване, затова диагнозата се поставя много лесно само с физикален преглед, без да са необходими други изследвания.

Какви са причинителите

Причинителите на херпангина обикновено включват коксаки вируси група А, но инфекцията може да бъде предизвикана и от други вируси като коксаки вируси група Б, ентеровирус 71 и ехо вирус. Тези вируси са често срещани в околната среда и могат да предизвикат различни форми на херпангина.

Механизмът на предаване на херпангина е чрез фекално-орален път, което означава, че инфекцията се разпространява чрез попадане на заразени фекални частици в устата на здрав човек.

Този начин на предаване прави вирусите особено контагиозни, особено сред децата, които често имат тесен контакт един с друг в училища и детски градини.

Вирусите, причинители на херпангина, се характеризират с висока степен на заразност, което прави контрола на инфекцията предизвикателство.

Спазването на строги хигиенни мерки, като често миене на ръцете и поддържане на чистота в обществените пространства, е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на вирусите.

Малките деца, особено тези в училищната и предучилищна възраст, са по-уязвими за херпангина поради тяхната тясна социална интеракция и общи игрови пространства.

Родителите и образователните институции трябва да бъдат осведомени за важността на редовната хигиена и да предприемат мерки за създаване на безопасни среди за развитие на децата.

Лечение на херпангина

Лечението се основава на различни фактори, като възрастта на детето, специфични симптоми и поносимостта му към определени лекарства. При вирусните инфекции антибиотиците не са ефективно лекарствено средство. Основната цел на лечението да се ограничат и контролират симптомите.

Лекуващият ви лекар може да препоръча:

Препарати с активна съставка Ибупрофен или Парацетамол на различни фармацевтични компании за облекчаване на дискомфорта и за сваляне на високата температура.

Не използвайте аспирин за потискане на симптомите на вирусна инфекция при деца и юноши, тъй като е възможно да ги разболеете от Синдрома на Рей.

 • Локални анестетици за облекчаване на болката в устата, въпреки че те обикновено не са необходими;
 • Увеличете приема на течностите на детето - давайте му най-вече студено мляко, студена вода и сладоледи на клечка. Избягвайте цитрусови сокове и напитки и топли такива, тъй като те могат да обострят симптомите;
 • Докато детето ви се възстановява, можете да го храните с приятни за него храни като сладолед например. Допустими са всякакви студени млечни продукти. Избягвайте да му давате пикантни, пържени или кисели храни;
 • Ако детето изпитва силен дискомфорт и отказва да се храни можете да му предложите течна храна под формата на супи, пюрета и всичко останало, което е меко. Така на малчуганите няма да им е трудно да преглъщат, което е и основната причина да отказват да се хранят;
 • Симптомите на херпангина обикновено изчезват за около 7 дни, без трайни последствия за здравето на детето.

Превенцията е от голямо значение

Превенцията на херпангина е от съществено значение за поддържането на добро здраве в детска общност и за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Една от ключовите стъпки за предотвратяване на херпангина е поддържането на висока лична хигиена. Честото миене на ръцете със сапун и топла вода е от съществено значение, тъй като вирусите, причинители на херпангина, се предават чрез контакт.

Децата трябва да научат правилните техники за миене на ръце и да ги практикуват редовно, особено след посещение на обществени места или след контакт с болните.

Помещенията, в които прекарват време децата, трябва да бъдат редовно проветрявани. Добрата вентилация помага за намаляване на концентрацията на вирусите във въздуха, което намалява риска от заразяване. Родителите и грижителите следва да обърнат специално внимание на хигиената в игралните зони и общи помещения, където децата се събират.

Освен личната хигиена и поддържането на чистота в помещенията, е важно да се спазват и други мерки за предотвратяване на херпангина.

Например, докато детето не е напълно здраво, е препоръчително да не посещава детска градина или ясла. Това не само предпазва другите деца от заразяване, но и помага за по-бързото възстановяване на самото дете, като му осигурява необходимия покой и време за излекуване.

В случай на подозрение за зараза с херпангин, е важно да се консултира с лекар. Лекарят може да постави точна диагноза и да предпише необходимото лечение. Приемът на препарати, предназначени за облекчаване на симптомите, може да бъде част от терапията.

Освен това, в случаите на инфекция, изключително е важно да се спазва лечението и указанията на лекаря, за да се избегнат евентуални осложнения.

Допълнително, родителите могат да подпомагат имунната система на децата си, осигурявайки им здравословно хранене, редовно физическо упражнение и достатъчно време за почивка.

Здравословният начин на живот играе ключова роля в укрепването на организма и намаляването на честотата на заболяванията.

С общи усилия от страна на обществото, родителите и образователните институции, можем да постигнем по-здравословна среда за растеж и развитие на децата.