Това не е нормално и дори специалист по естетична медицина да твърди обратното.

Какво са това хиалуронови мустаци 

Така се наричат един от страничните ефекти на неудачната корекция на устни с филъри, когато след въвеждането на препарата се раздува контурът на горната устна и над нея се появява плътна линия.

Тази линия изпъква неестествено и при определено осветление хвърля сянка, която напомня на мустаци.

Понякога ефектът е забележим от всички страни, в други случаи може да се издава само в профил. Във всеки случай мустаците правят устните да изглеждат не уголемени и съблазнителни, а неестествени.

Защо се появяват хиалуронови мустаци

Накратко: защо филърът мигрира. Независими изследвания обясняващи причините за такова поведение на материала са малко, но се смята, че обикновено са следните:

  • Неправилна техника на инжектиране – твърде бързото въвеждане може да създаде излишен натиск и препаратът да нахлуе и в съседни тъкани. Някои специалисти също не препоръчват да се инжектират голямо количество филъри по краищата на устните.
  • Твърде интензивен масаж след процедурата – това е необходим етап на грижата, но ако се престараем, филърът ще изтече там, където не му е мястото.
  • Неправилно подбран препарат – филърите с ниска вискозност се разтичат по-бързо.
  • Предозиране – твърде голям обем, въведен наведнъж не може да се поеме от тъканите. Колко милиметра препарат е оптимален за вас може да отговори само опитен лекар.

На излизането на филъра извън контура могат да повлияят анатомията на жената и дълбочината на инжекцията, но конкретиките тук не са много. Обикновено препаратът се въвежда в тъканта под лигавиците – ако материалът се окаже по-близо до повърхността на устните или в мускулите, има риск активната мимика да го изтласка.

Още един нюанс: индивидуалната реакция на организма на въведеното вещество – индивидуалната реакция на организма на въведеното вещество. Повечето препарати за корекция на формата на устните се правят на основата на хиалуронова киселина. Това е естествен компонент на съединителната тъкан на човек, затова филърите обикновено добре се абсорбират от организма и след това се разтварят.

FDA одобри използването на хиалуронова киселина с козметични цели, но в отчета на институцията е отбелязано, че в някои случаи се образуват грануломи, които налагат хирургично премахване.

Вероятността организмът да не понесе инжекцията на красотата е малка, но все пак не е за пренебрегване.

Също съществува мнение, че миграцията на филърите е заради неспазване на препоръките за грижа в първите дни след процедурата. Потвърждение на този факт в надеждни източници не се установява, но все пак не трябва да се игнорират правилата.

Освен мустаци от корекцията на устните е възможно да се появят още редица странични ефекти от рода на синини и отоци. Така че посещението на сауна и интензивните тренировки е по-добре да се отложат.

Как да се избавим от хиалуронови мустаци

Обикновено биоразлагаемите филтри се абсорбират сами в рамките на годината.

За да се премахнат хиалуроновите мустаци по-рано, е необходимо още веднъж да се посети специалист по естетична медицина и да се направят инжекции хиалуронидаза – ензим, който за няколко денонощия разтваря киселината и способства за отделянето ѝ от организма.

Така можем напълно да се избавим от филърите или да се коригират некрасивите участъци. Процедурата се смята за безопасна, но риск от алергични реакции все пак има.

Затова е необходимо да се направи кожен тест, преди да се пристъпи към инжекция.

С цел намаляване на рисковете доверявайте своите устни само на опитни специалисти. Увеличаването с филъри е медицинска намеса и е необходимо да се прави в специализирана клиника, а не в салон за красота.

Добре е специалистът, който извършва процедурата да е дерматолог, у нас някои зъболекари също извършват подобни намеси.

Херметично затворената опаковка с материала и стерилната спринцовка се отварят в присъствието на пациента, за да не се допуснат нарушения на протоколите за безопасност.

Помнете, че индивидуалната реакция на филърите не може да се предвиди на 100%. Внимателният избор ще позволи минимизиране на нежеланите последствия.