Описание

Хиперхидроза представлява състояние, характеризиращо се с прекомерно изпотяване, когато температурата на околната среда не е висока или не се извършва интензивна физическа дейност.

При някои от засегнатите хора, потта буквално се стича от ръцете им.

Състоянието обикновено засяга дланите на ръцете, стъпалата, краката и подмишниците.

Освен това се нарушават обичайните ежедневни дейности и може да се стигне дори и до развитие на тревожни състояния или изпитване на постоянно неудобство, когато засегнатият е сред други хора.

Какви са симптомите?

Повечето хора се изпотяват, когато са подложени на тежко физическо натоварване, спортуват, намират се на място, където температурата е доста по-висока от нормалната за човешкото тяло или са силно изнервени, обезпокоени или стресирани.

Прекалено обилното изпотяване, свързано със състояние, далеч надхвърля обичайното количество пот, което обикновено човек може да отдели за единица време.

Най-често биват засегнати потните жлези по ръцете, краката, подмишниците, а понякога и по лицето. Рядко състоянието обхваща цялото тяло.

Нехарактерно обилните количества пот могат да станат причина за буквално намокряне на дрехите или за стичане на пот направо от ръцете.

Пристъпите на обилно изпотяване обикновено се появяват най-малко веднъж седмично, без очевидна причина.

Посетете личния си лекар, ако:

• Изпотяването по някакъв начин ви смущава;
• Изведнъж започнете да се потите повече, отколкото преди обикновено сте се потели;
• Преживявате обилни нощни изпотявания без никаква видима причина;

Какви са причините?

Потенето е механизъм за охлаждане на тялото. Нервната система на човешкия организъм автоматично активира потните жлези, когато телесната температура се покачва.

Когато човек е нервен, се изпотяват дланите му.

При хиперхидроза, нервите, чиято функция е да задействат потните жлези, са свърхактивни, а това предизвиква отделянето на прекомерни количества пот дори, когато това не е необходимо.

Проблемът се влошава, когато засегнатият е нервиран или стресиран.

Когато състоянието се проявява предимно по дланите и ходилата, тогава е най-вероятно то е генетичен произход, защото чрез проучвания е установено, че е налице фамилна анамнеза за появата му.

Ако обаче прекомерни количества пот се отделят от цялото тяло, то тогава най-вероятно причината е някакъв основен здравословен проблем например:

• Странични реакции от използването на някои медикаменти;
• Горещи вълни, причинявани от хормоналните промени, настъпващи през периода на менопауза;
• Свръхактивна щитовидна жлеза;
• Някои видове рак;
• Инфаркт;
• Инфекциозно заболяване;

Лечение на хиперхидроза

За да намалите изпотяването и да намалите свързаната с него миризма на тялото, освен да използвате антиперспиранти, можете да направите следното:

Къпете се всеки ден – редовното къпане спомага за ограничаване размножаването на бактериите по кожата;

Подсушете краката си старателно, след като се изкъпете. Микроорганизмите бързо се размножават в мокрите пространства между пръстите на краката. Използвайте пудра за крака, която спомага за абсорбиране на влагата и потта.

Избирайте да носите обувки и чорапи от естествени материали. Обувките, изработени от естествени материали като кожа, ще спомогнат за предотвратяване изпотяването на краката, тъй като позволяват на кожата да диша.

Сменяйте обувките си - те няма да могат да изсъхнат за една нощ, затова не е препоръчително да се носят един и същ чифт 2 последователни дни.

Носете подходящите чорапи – памучните и вълнените материи спомагат за поддържането на кожата на краката суха, защото абсорбират влагата.

Сменяйте често чорапите си – трябва да го правите поне веднъж или два пъти дневно, като подсушавате краката си старателно всеки път. За жените е препоръчително чорапогащник с памучни подметки на обувките.