Описание

Перикардит представлява подуване и възпаление на перикарда – външната тънка серозна, подобна на мембрана, обвивка на сърцето.

Заболяването предизвиква появата на болезнени усещания в гърдите, понякога и други симптоми. Те се появяват поради триенето на раздразнените слоеве на перикарда.

Заболяването обикновено започва внезапно, но не трае дълго, проявява се острата му форма. Когато симптомите се развиват по-плавно или са постоянни, то се счита за хронично.

Повечето случаи са леки и обикновено настъпва подобрение от само себе си. Лечението на най-тежките случаи се извършва чрез лекарствена терапия и много рядко чрез хирургия.

Ранното поставяне на диагноза и своевременното лечение спомага за намаляване на риска от развитие на дългосрочни усложнения от заболяването.

Какви са симптомите?

Острата форма на клиничното състояние обикновено продължава не повече от няколко седмици и най-характерният ѝ симптом е остра, пронизваща болка в гърдите зад гръдната кост или лявата страна на гръдния кош.

Въпреки това, някои от засегнатите описват болката като тъп, болезнен натиск с изменяща се интензивност.

Болезненото усещане може да започне първоначално от лявото рамо или шията и се засилва при лягане, кашляне или дълбоко вдишване.

Понякога трудно може да се направи разграничение между перикардната болка и тази, която се усеща при настъпване на инфаркт.

Хроничната форма на заболяването обикновено е свързана с хронично възпаление и може да стане причина за събиране на течност около сърцето /перикардна ефузия/.

Най-характерната клинична изява е също болка в гърдите.

Други възможни изяви на заболяването са:

• Недостиг на въздух, когато засегнатият е в полегнало положение;
• Сърцебиене;
• Субфебрилна температура;
• Генерализирано усещане за слабост, умора или гадене;
• Кашлица;
• Подуване на корема или на краката;

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Ако почувствате болки в гърдите, които никога досега не сте изпитвали, потърсете лекарска помощ незабавно.

Много от клиничните изяви на възпалението на перикарда са сходни с тези на други сърдечни и белодробни заболявания.

И затова колкото по-бързо бъдете прегледани и изследвани, толкова по-скоро ще ви бъде поставена правилна диагноза и при необходимост ще започне адекватно лечение.

Например, въпреки че причина за пронизваща болка в гърдите може да бъде перикардит, е много вероятно първоначално да се дължи на инфаркт или поява на кръвен съсирек в белите дробове /белодробна емболия/.

Лечение на перикардит

Когато случаят е лек, пациентът се възстановява от само себе си, без да е необходимо лечение. А при по-тежките обикновено се прилага медикаментозно лечение.

Лекарства

За намаляване на възпалението и отока се предписват болкоуспокояващи като аспирин или ибупрофен, от които пациентите се повлияват много добре. Симптомите трябва да започнат да отшумяват след около ден. И за повечето засегнати приемането на тези лекарства е единственото лечение, което е необходимо.

Ако пациентите не се почувстват по-добре след около ден, лекарите изписват силни болкоуспокояващи, които се отпускат с рецепта като колхицин.

Това лекарство се използва за ограничаване на възпалителните процеси в тялото и може да се предписва при острата форма на заболяването, така и при повтарящи се симптоми.

Въпреки това лекарството не е безопасно за хора с определени предварително съществуващи здравословни проблеми като например чернодробни или бъбречни заболявания.

Лекуващият лекар предварително проверява медицинската история на пациента, преди да предпише колхицин.

Ако пациентите не се повлияят от болкоуспокояващите и колхицина или симптомите на заболяването се повтарят, лекарите предписват кортикостероиди като преднизон.