Хипертоничната криза представлява състояние на организма, което се явява усложнение на патологично повишено артериално налягане. Обикновено се съпровожда с нарушения на функционалността на определени вътрешни органи.

Неусложнената хипертонична криза се съпровожда изключително и само от повишено артериално налягане, което може да се понижи в домашни условия, без да се налага хоспитализацията на болния.

Когато състоянието е усложнено се засяга определен или няколко органа, поради това е наложително настаняването на засегнатия в лечебно заведение, където му се оказва медицинска помощ и се поставя под лекарско наблюдение.

Какви са симптомите?

Повишеното артериално налягане /при това патологично завишеното, което не включва покачването му при нервно напрежение, къпане в ледени води и пр., продължителен престой на много ниски температури без подходящо облекло/ се явява един от основните симптоми на хипертоничната криза.

Високото кръвно налягане се установява със специален апарат – тонометър, който е по-познат като апарат за измерване на кръвно налягане. За състояние на хипертонична криза се смята тогава, когато тонометърът покаже кръвно налягане повече от 180 на 110 милиметра живачен стълб.

Също така към симптоматиката на кризата, предизвикана от прекалено високо кръвно налягане, се отнасят и чувството за отпадналост, нарушаване на режима на съня, главоболие, локализирано в тилната област.

Пациентите с това състояние е възможно да се оплакват и от болезнени усещания в областта на гърдите, задух и да имат признаци на стенокардия.

При много високо кръвно налягане нерядко се наблюдава и нарушаване на функцията на централната нервна система – повишава се или обратно, понижава се чувствителността, появява се силно изразена слабост в ръцете или краката.

При някои хора състоянието протича безсимптомно и те го прекарват на практика „на крака“. Това е опасно особено за тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система и със съдовете на главния мозък.

Диагностика

Поставянето на диагнозата на състоянието се извършва на основа на показанията на съответния апарат за кръвно налягане, който се използва.

За да се установят съпътстващи нарушения във функционалността на вътрешните органи по време на кризата се назначава електрокардиограма – при оплаквания за болки в сърцето.

Препоръчителен е преглед от невропатолог при дисфункция на крайниците, реоенцефалография – за определяне на състоянието на мозъчното кръвообращение, ехокардиография, коронарография, ултразвуково изследване на бъбреците, черния дроб и прочие органи.

Профилактика

Превенцията на прекалено високото артериално налягане се състои в съвременно диагностициране на това състояние и използване на съществуващите методи за лечение на хипертония.

А също и воденето на здравословен начин на живот, поддържането на тялото в добра форма също служи за профилактично средство срещу хипертонична криза. Много е важно закаляването на организма и воденето на активен начин на живот с умерени физически натоварвания.

Лечение на хипертонична криза

Основната цел при лечението на това състояние е нормализирането на артериалното налягане и недопускане на неговото повишаване до такива нива в бъдеще.

Преди всичко, за тази цел се назначава прием на лекарствени препарати. Тези медикаменти могат да бъдат прилагани вътремускулно, интравенозно или под формата на таблетки под езика.

Но винаги е важно да се помни, че рязкото понижаване на кръвното налягане с повече от 20% от изходното не трябва да се цели, защото е възможно изпадането на пациента в шок.