Псевдотуберкулозата е инфекциозно заболяване /др. названия скарлатиноподобна треска, треска на Далечния Изток/, характеризиращо се с обща интоксикация на организма, остри фебрилни пристъпи и екзантема, която е сходна с тази при скарлатина.

В редки случаи е възможно скарлатиноподобната треска да засегне храносмилателната система, ставите и черния дроб.

Установено е, че резервоар на инфекциозното заболяване са гризачи.

Инфектирането се осъществява чрез замърсени, употребявани за храна сурови зеленчуци или от вода. Най-благоприятно време за заразяване с псевдотуберкулоза са май и април.

Възбудител на това заболяване е грам-отрицателната бактерия Yersinia pseudotuberculosis, която е изключително подвижна и никога не образува спори.

Какви са симптомите?

В организма причинителят на скарлатиноподобната треска попада през стомаха и червата. След това прониква в чревните лимфни съдове и се разпространява много бързо в целия организъм.

Заболяването протича на 4 стадия:

• 1-ви – бактеремия;
• 2-ри – токсемия;
• 3-ти – токсикоалергия;
• 4-ти– засягане на органите;

Още на 3-тия ден след заразяването, телесната температура на болния рязко се покачва – до около 40 градуса по Целзий, започва силно втрисане и въпреки това прекалено слабо потоотделяне.

И едновременно с това се проявяват симптоми на обща интоксикация – гадене, повръщане, болки в коремната област и в ставите.

От видимите симптоми на заболяването се наблюдават – зачервяване на лицето, шията, а също и хиперемия на конюнктивата мекото небце. По езика на болния може да се види сив налеп, а след отстраняването повърхността е с малинов цвят, както при скарлатината.

Също е възможно да оттекат и почервенеят дланите и повърхността на коленете.

По кожата се образува обрив на 5-ти, 6-ти ден след началото на заболяването. Петнистите кожни лезии се локализират по лактите и коленете, както и от 2-те страни на торса и по ингвиналните гънки.

В областта на големите стави може да се появи обрив във вид на големи петна, а в зоните на кожните гънки са възможни и кръвоизливи.

В рамките на 10 дни обривът изчезва, а на негово място остават следи от лющене на кожата.

Треската при псевдотуберкулозата обикновено е с продължителност не повече от 7 дни, като в период може да се наблюдава ускорена сърдечна дейност и понижено артериално налягане. Сърдечните тонове са значително по-слаби от обичайното.

Типично е засягането при скарлатиноподобната треска на чревния тракт. Болните при това се оплакват от слаб или напълно отсъстващ апетит, гадене, повръщане и болки в корема с различна интензивност.

Рядко се развива диария, а черният дроб е с увеличени размери почти винаги при това заболяване.

Също така типични за псевдотуберкулозата са болките в големите стави, но малката ставна система никога не бива засегната.

Профилактика

Като превенция срещу псевдотуберкулозата се препоръчват мероприятия по дератизация, тоест защита на хранителните продукти от контаминирани води и гризачи.

Ако се установи огнище на скарлатиноподобна треска, болните се хоспитализират и се забранява употребата на зеленчуци за храна в този район.

Лечение на псевдотуберкулоза

При това заболяване се прилагат антибактериални препарати, такива хлорамфеникол. Курсът на лечение е с продължителност не повече от 10 дни. В редки случаи се назначава повторна антибиотична терапия.

Също така задължително се извършва детоксикация на организма на болния, назначава му се кислородна терапия, предписват му се витамини и се прилагат средства за облекчаване на симптомите му.