Как хормонът допамин влияе на организма и на поведението на човека?

Как изменението на концентрациите на хормона допамин в организма на човека помагат за спиране на цигарите, предизвикват възникване на хазартна зависимост и шопохолизъм, могат да станат причина за късогледство, а също способстват за борба със злокачествените заболявания?

Допаминът е активно химическо вещество, което се синтезира от главния мозък на човека, а също хормонът, което се секретира от надбъбречните жлези.

И естествено се образува по време на процеси, от които човек получава удоволствие, - именно, поради тази причина това вещество се използва от мозъка за оценка и за обезпечаване на важни да по-нататъшния живот действия.

Антагонистите на допаминовите рецептори са вещества, които стимулират функцията на допаминовите рецептори и увеличават синтеза на хормона. И поради тази причина се използват за облекчаване протичането на някои заболявания, като например болестта на Паркинсон.

Учените провеждат многобройни изследвания, насочени към изясняване на ролята на допамина в други процеси – формиране на различни зависимости, лечение на рак и дори отказ от тютюнопушене.

За спиране на цигарите помагат гените

Наличието в ДНК на човека на специфичен вариант на гена Taq1A с названието Taq1A A2/A2 може да окаже непосредствено въздействие върху способността на човека да откаже цигарите.

Тези гени кодират работата на допаминовите рецептори, като по този начин изменят степента на тяхната активност.

Прекомерното количество допамин в главния мозък на човек, на свой ред способства за формиране на никотинова зависимост – мозъкът започва да осъзнава, че тютюнопушенето носи удоволствие, а това означава, че това действие необходимо да се повтаря.

Учените анализирали резултати от 22 изследвания, съдържащи данни за 11 075 души, 9487, от които били представители на европеидната раса.

Авторите на научния труд твърдят, че успели да открият следната закономерност – хора от европеидната раса, ДНК на които притежавали специфичен вариант на гена Taq1A (Taq1A A2/A2), имали повече шансове успешно да се справят с никотиновата зависимост и успешно да спрат цигарите, в сравнение с тези, които притежавали гени Taq1A A1/A1 или Taq1A A1/A2.

Авторите на изследването обаче посочват, че получените резултати трябва да бъдат подложени на допълнителна проверка, а използването на получените данни в медицинската практика засега е твърде рано.

Допамин срещу рак

А изследователи от университета на щата Охайо под ръководството на Суджита Басо съветват допаминът да се използва като лекарство срещу рак.

Учените съобщават, че използването на допамин съществено забавя растежа на кръвоносните съдове в злокачествените тумори, а това е един от важните фактори за техния растеж, тъй като кръвоносните съдове осигуряват храненето на раковото образувание.

Освен това изследователите твърдят, че използването на допамина понижава негативното въздействие на препарата 5-флуорорацил – вещество, което се използва при химиотерапия, в състава на кръвта на пациента.

Без допамин – ще страдаме от късогледство

През лятото на тази година учените съобщиха, че са открили истинската причина за късогледството сред съвременните тийнейджъри. И това съвсем не е прекарването на прекалено дълго време през мониторите и дисплеите, а от недостига на дневна светлина.

Съвременните хора вече прекарват много по-малко време на открито и именно това предизвиква възникването на късогледство, тъй като под силното въздействие на ярката слънчева светлина се образува допамин, а неговият недостиг предизвиква удължаване на очната ябълка.