Холандец се озовал в психиатрия, поради натрапчивото си желание да снима всичко.

Жител на Амстердам бил приет в психиатрия, тъй като снимал буквално всичко, което му попаднело пред очите. Правел по 1000 снимки на ден и запазвал всякакви безсмислени фотографии, занемарил дома си, не се наспивал добре и накарал психиатрите да се замислят за появата на ново разстройство.

Стопанинът на този безпорядък не се срамувал и разрешил на лекарите да заснемат жилището му. Това било необходимо да се направи, тъй като на създателя на този бардак била поставена първата в света необичайна диагноза – цифрово накопителство.

Патологичното накопителство, или силогомания, е отдавна известно на медицината – това натрапчиво поведение се проявява в събирането и съхранението на ненужни вещи, понякога това води до липса на хигиена и невъзможност за нормално придвижване из жилището.

Но цифровата ера диктува появата в обществото на нови отклонения.

Под ръководството на Мартин Ван Бенеком от отделението по психиатрия на академичния медицински център на Амстердам бил описан първият случай на цифрово накопителство, регистриран за първи път в отделението на лечебното заведение в Нидерландия.

47-годишният мъж бил приет в психиатричната клиника по молба на наблюдаващия го лекар, помагащ му да живее с аутизъм, диагноза поставена на пациента през 2007-ма година. Известно е, че през 90-те години мъжът страдал от депресия, поради което оттогава приемал ежедневно 150 мг венлафаксин.

От медицинската история на пациента се установява, че от обикновено вещоманство пациентът започва да страда още през студентските години, като разстройството продължавало да се задълбочава с течение на годините, но той никога не му е обръщал внимание.

Основно мъжът събирал ненужни или почти ненужни вещи – например, хартия и части за велосипед, смятайки, че в бъдеще те може да му потрябват.
С годините вещите станали твърде много, те затрупали дома му и той започнал да се притеснява, че не можел да си кани гости.

Книжки, хартии, картони – с всичко това била затрупана стаята на 47-годишния мъж. Но случаят му бил описан в статия в известно британско медицинско списание, благодарение на друг предмет, присъстващият на снимката на стаята му – компютърът.

Животът на мъжа доста се променил преди 5 години с покупката на първата му цифрова фотокамера.

Цифровата фотография се превърнала в негово основно ежедневно занятие. Той правел до 1000 фотографии и то основно пейзажи.
Мъжът изобщо не успявал да изтрива ненужните снимки, въпреки че болшинството от тях се дублирали.

Той закупил за тяхното съхранение 4 външни твърди диска и още 4 – за резервно копиране. 47-годишният холандец никога не разглеждал своите снимки, но бил убеден, че в бъдеще ще му притрябват. И дори бил убеден, че в бъдеще ще може да обедини снимките си, когато технологиите напреднат.

На лекарите той се оплакал, че систематизацията на такъв обем от снимки ежедневно го стресирала и му отнемала по 3-5 часа дневно.
Хобито започнало да нарушава сънят му, мъжът престанал да прекарва по друг начин времето си, като почистване на дома, разходки и почивки.

Според авторите на изследването, много хора могат да намерят в своето поведение чертите на техния пациента. Но напомнят, че подобни човешки странности се смятат за разстройства, когато започват да създават безпокойство и стрес, а ако засега такива няма – можете да живеете спокойно.