С изключение на малко на брой щастливци, които доживяват старостта с пълен набор от зъби, всички останали в една или друга степен се прощават със собствените си.

За съвременната дентална медицина това съвсем не е проблем, тъй като се предлагат красиви и здрави импланти, но при поглед към ценовата листа се отчайваме. И си казваме – колко по-лесно и евтино щеше да спасим собствените си зъби.

Какви храни трябва да ядем за здрави зъби

Но каква е причината зъбите да се разрушават и да падат? Повечето зъболекари посочват като причина неправилната грижа за венците и за зъбите.

Препоръчват се специални пасти, конци за зъби, води за уста, иригатори и профилактично професионално почистване.

Несъмнено всички тези процедури са от полза, но специалисти от Фрайбургсия университет в Германия установили нещо не по-малко, а може би и по-съществено.

Те направили изследване с 2 групи пациенти, при което всички участници се отказали от всякакви почистващи допълнителни процедури, освен обикновено почистване с четка за зъби.

Основната разлика е в хранителния режим.

Едната група преминали на хранене с малко преработени въглехидрати и белтъчини от животински произход и богати на омега-3 мастни киселини. Втората контролна група не променяла своя хранителен режим.

След месец участниците от групата със здравословен хранителен режим показали значително укрепване на венците – по-малко кървене и по-добро състояние на зъбите, в сравнение с контролната група.

По-малко сладко – повече риба, месо и зеленчуци

Показателите за зъбна плака, впрочем, останали сходни, но месец – срокът е недостатъчен за промени.

Освен това е интересно, че количество плака не се увеличило, въпреки преустановяването на допълнителните хигиенни мероприятия.

Учените предполагат, че зъболекарите наред със съвети за допълнителна хигиена трябва настоятелно да препоръчват на своите пациенти да се хранят правилно.

Това се очертава един от ключовите фактори за запазване на зъбите.

Дори и да си позволяваме понякога сладко и дори по-често, не трябва да забравяме периодично да слагаме на трапезата си зеленчуци, меса и риба. Тези храни ще ни помогнат да запазим зъбите си по-здрави и ще предотвратят ранната им загуба.