Някои родители отказват да направят на детето определени профилактични ваксини, като така излагат на сериозен риск неговото здраве и дори живот.

Своевременната ваксинация обаче помага за изграждане на имунитет, като се понижава риска от най-различни заболявания.

Кои са най-важните ваксини за деца

Ваксина против рак на маточната шийка

Рак на маточната шийка е новообразувание със злокачествен характер, възникващ в областта на шийката на матката.

Тази патология се предизвиква от инфекция – човешки папилома вирус, заразяването с който става единствено по полов път.

На практика всички хора, които са имали полови контакти, са носители на човешкия папилома вирус.

Разбира се, възможно е цял живот да живеем с онкогенни щамове на човешкия папилома вирус – 16-ти и 18-ти тип и същевременно да не се разболеят от рак на маточната шийка.

Инфекцията е възможно да се активира и при понижаване на имунната защита. Заболяването предизвиква изменения на епителната тъкан в областта на маточната шийка и като следствие разрастване на злокачествения тумор.

Рискът от развитие на заболяването, което с голяма степен на вероятност води до рак на маточната шийка, може да бъде до известна степен ограничен с ваксината против човешки папилома вирус.

Ваксинацията е желателно да се направи преди началото на половия живот на момичетата. Подобна имунизация не е желателно да се прави в ранно детство както повечето ваксини, а в определен възрастов период – от 9 до 15 години.

Принципно, против рак на маточната шийка ваксинират и в по-късна възраст, но не и след 40 години.

В САЩ ваксината се бие и на момченца, за да се намали риска от предаване на вируса. Но има спорове до колко е желателно да си прави подобна ваксинация.

Причината е, че не предпазва от всички видове папилома вируси, които са потенциално онкогенни, и не изключва редовния скрининг.

Ваксина срещу хепатит В

Хепатит В е антропонозно заболяване, предизвикано от вируса на хепатит В. Болестта засяга клетките на черния дроб – хепатоцити, което води до нарушаване на функциите на органа, на първо място филтриращите.

Инфекцията прониква и в ДНК на черния дроб. В резултат клетката започва да възпроизвежда подобни клетки и впоследствие се разрушава.

Черният дроб притежава уникално свойство да регенерира засегнатата тъкан.

Някои хора, явявайки се носители на вируса на хепатит В, благодарение на бързите възстановителни способности на черния дроб не страдат от последствия на придобитата инфекция.

Но ако разрушената тъкан не се възстановява толкова бързо, започва процес на дегенерация на тъканите на черния дроб. В последния четвърти стадий на болестта чернодробните клетки почти изцяло се заместват от съединителна тъкан.

Органът се втвърдява, а на мястото на неговите нормални клетки - хепатоцити, се появяват възли. Така възниква и цироза.

Заразяването с хепатит В най-често става по полов път. По-рядко – чрез кръвта. Освен това представлява опасност и слюнката на болния, а също и биологичните течности, които отделя.

За защита от заболяването през 80-те години на миналия век е била разработена ваксина против вирусен хепатит В. От 1992 година ваксината против това заболяване става част от задължителния имунизационен календар и у нас.

За това всички деца и младежи, родени след 1992 г., са ваксинирани против хепатит В, стига родителите да не са отказали, тъй като първата доза се поставя още в първите часове след раждането, в родилния дом.

Ваксинация против грип

Грипът е сериозно вирусно заболяване, което често води до различни усложнения. Ежегодно от грип умират около 3 милиона души. Към специфичната рискова група са малките деца – до 3 години, а също и хора в напреднала възраст.

Заболяването се предава по въздушно-капков път. При попадане в организма вирусът прониква в клетките, където започва активно да се размножава.

Това води до по-нататъшно отделяне в кръвта на голямо количество вириони. В някои случаи е възможно развитие на виремия – попадане на вируса в кръвообращението и разпространението му из организма.

Едно от опасните усложнения на грипната инфекция е мълниеносна вирусна пневмония и енцефалит. Но с началото на пролетния сезон противогрипните вируси не са на дневен ред.

От март до края на октомври грипните вируси са в отстъпление и очакват новия грипен сезон в началото на ноември.