Хромотубация, също позната като хромопертубация или продухване на маточните тръби, това е медицинска процедура, при която разтвор със син оцветител се въвежда във фалопиевите тръби, за да се определи има ли в тях патологии и запушване.

Хромотубацията се извършва като част от минимално инвазивната хирургия, лапароскопия, и може да се допълни с редица лечебни манипулации.

В какви случаи е показна хромотубация, как се извършва и има ли алтернативи

Какво се случва по време на процедурата хромотубация

Миниатюрно хирургично устройство, снабдено с камера, се въвежда в коремната кухина чрез малък разрез обикновено точно под пъпа, за да могат лекарите да видят вътрешните органи, в този случай фалопиевите тръби.

Преди въвеждане на лапароскоп чрез влагалището и шийката на матката в матката се въвежда устройство, наречено маточен манипулатор.

След това чрез този катетър в матката може да се въведе оцветител, а тръбите се наблюдават с помощта на камера на лапароскоп, за да се види, излиза ли този оцветител от другия край на тръбата.

Ако оцветената течност излиза, това означава, че не е налице пълно запушване. Ако се появява не от тръбата, това предполага наличие на някакво запушване, например, сраствания, образуване на съединителна тъкан или ендометриоза.

Защо се извършва хромотубация

Обикновено се извършва, за да се определи причината за затрудненията със зачеването по време на диагностика на женско безплодие.

Тази процедура предоставя на специалистите точна и достоверна информация за състоянието на маточните тръби и тяхната проходимост.

Тази процедура е златен стандарт при диагностика на проходимост, а също позволява да се оцени общото състояние на органите на малкия таз и коремната кухина.

Ако във фалопиевите тръби има сраствания или други причини за непроходимост на маточната тръба, яйцеклетките не могат да преминат от яйчниците към матката, не могат да се срещнат със сперматозоидите, и съответно опитите за зачеване не са успешни.

Ако двете фалопиеви тръби са блокирани, може да се постави диагноза с очевидна причина.

Лечение на безплодие с продухване на маточните тръби

Ако по време на процедурата по хромотубация е установено запушване, има няколко начина за възможно лечение.

Хирургът може да се опита да отстрани мястото на непроходимост по време на лапароскопската операция.

Резекция на маточната тръба – често може да се отстрани или тъканта, засегната от ендометриоза, или сраствания, блокиращи маточните тръби. Тази частична резекция на маточната тръба, или премахване на причините за непроходимост често не връща фертилността на жените.

Разпространени ситуации, при които вътре в тръбите има увреждания, които е невъзможно да се излекуват. Това увреждане може да се е случило по същата причина, поради която и самото запушване, или заради натиск, който е възникнал вътре в тръбата, поради непроходимост.

Дори ако част от тръбата успешно се премахне по време на операцията и се зашият останалите тъкани, да се възстанови проходимостта, операцията може да не сработи в дългосрочна перспектива, защото белезите може да се завърнат при заздравяването.

Премахване на маточната тръба

Ако за хирург, извършващ хромотубация, е очевидно, че има вътрешно увреждане, то може напълно да отстрани тръбата, защото няма никога да функционира нормално.

Премахването на тръбата не означава, че жената никога няма да може да забременее. За зачеването се налага да се премине през инвитро процедура.

При тази интервенция специалист по репродуктивна медицина помага сперматозоидите и яйцеклетката да се срещнат в лабораторна чашка, а след това полученият ембрион се въвежда директно в матката. Така тръбите не са нужни за зачеване.

Рискове и противопоказания за хромотубация

Доколкото това е процедура, която се изпълнява като част от лапароскопия и изисква упойка, съпровожда се с някои рискове, сред които:

  • Загуба на кръв;
  • Увреждане на други органи на коремната кухина;
  • Увреждане на нерв;
  • Алергични реакции на упойка;
  • Кръвни съсиреци и образуване на тромб;
  • Сраствания.

Освен хромотубацията може да предизвика някои странични ефекти. За да се разделят органите и да се има възможност да се види между тях, по време на операцията се въвежда газ. Този газ е причина за най-разпространения страничен ефект – болка в рамото, защото това е мястото, където тялото възприема натиска на газа в горната част на тялото.