Каква е тайната на щастието?

Как да се научим да провокираме радостни чувства

Хормоните на щастието не действат непрекъснато: активират се известно време, преди да възникне съответната ситуация, абсорбират се след изпълнение на своите функции.

Затова и промените в настроението не трябва да се разглеждат като патология или болест, това са нормални изменения на емоционалното състояние, свързани с вътрешните процеси на организма. От гледна точка на еволюцията приповдигнатото настроение не може да е цел. Основната задача е оцеляването.

Нетрайността и ограниченията на хормоните превръщат живота в поредица от пикове и спадове на настроението. В старанието си да стимулираме тези хормони, подсъзнателно използваме стари рецепти, които са заимствани от детските ни години.

Голяма част от навиците се залагат до 8-годишна възраст и през пубертетния период. Това е свързано с високата концентрация на миелин, който предпазва невроните, затова ни се струва, че всичко се получава лесно и бързо.

За съжаление, в зряла възраст предишните проверени пътища престават да водят до образуване на хормони на щастието. Не искаме обаче да се отказваме от тях, защото залагането на нови пътища отнема много сили. Ако си представим мозъка като джунгла, състояща се от неврони, то не е лесно да прекара път през нея. Дори и днес да се получи, не е гаранция, че утре може отново да стане.

Разбира се, няма да успеете да направите магистрала. Това е разликата между дете и възрастен – в зряла възраст е необходима смелост, за да прекараме малки пътища, докато в детството просто можем да се пуснем по широката магистрала.

Това не означава, че целият изминал опит, получен в детството трябва да се забрави. Необходимо е постоянно да се преразглежда и да се оставя това, което работи. Нека да разберем как да прокарваме нови невронни пътища.

Допамин

За да се създаде допаминов контур, е необходимо да се избере цел и да се поеме към нея с малки крачки. Движейки се по правилното направление, ще изпитваме приятни чувства.

Невинаги е лесно да се измъкнем от мъртва точка, затова е необходимо да си поставим едновременно 3 цели: краткосрочна, средносрочна и дългосрочна.

Ако чувствате, че движението е към някаква цел е напълно спряло, пренасочете се към друга, нова и отново ще получите приятни допаминови емоции. За образуването на хормона са достатъчни малки крачки по пътя към целта.

Окситоцин

Окситоциновите връзки се създават благодарение на постепенното движение в посока укрепване на доверието. Тук също са достатъчно малки стъпки.

Съществува убеждение, че е полезно да се усмихваме на непознати хора и да ги прегръщаме. Авторът отбелязва, че този съвет следва да се възприема с доста голяма доза съмнение.

В животинския свят ключова роля играе усещането за защита. Хората, които виждаме за първи и последен път, едва ли ще ни помогнат със защитата в бъдеще.

Важно е да укрепваме отношенията с близките, да се уверим, че те ще бъдат с нас в труден момент, няма да ни оставят без внимание и подкрепа.

Изграждането на доверие е сложен процес. Решаването на голяма крачка е страшно, но при предприемане на редовни опити, макар и незначителни, можем да постигнем желаното и да получим източник на окситоцин.

Серотонин

Помним, че източник на серотонин е увереността в собственото превъзходство. Много от нас имат стари рецепти, които ефективно са работели в детството. Например, постижения в спорта.

Зрялата възраст е сложна, затова и постиженията от миналото не интересуват никого.

Освен това, на всички ни се иска да се чувстваме важни и уникални, но това е невъзможно. По-доброто, което можем да направим, е постоянно да повтаряме на себе си, че няма трагедия в това, че сега минутата слава не е за нас, а за някого другиго.

Не е задължително да очакваме светът да признае уникалността ни – откроявайки само няколко силни страни, самостоятелно празнувайте своето превъзходство.

Ендорфин

За щастие, не е нужно да правим кой знае какво, за да синтезираме от тези хормон, достатъчно е да се посмеем или пък да тренираме.