В последно време, в козметичната индустрия все по-често започна да се говори за киселините и ефектите върху кожата. Те се прилагат в кремове, маски или самостоятелно.

Разбира се, не трябва да ги използвате хаотично и трябва да се информирате относно свойствата на тези вещества, преди да ги включите в козметичната си рутина.

Какво представляват киселините

В грижата за кожата, от полза са, основно, две групи киселини: Алфа хидрокси киселини (АНА) и Бета хидрокси киселини (ВНА). Когато киселините се използват в разумни и съобразени количества, те разтварят пространствата между клетките, хиляди клетки се излющват от повърхността на кожата. Тези отделени клетки са мъртви клетки, които са всъщност люспите, които забелязваме по повърхността на кожата, след пилинг процедури.

Така, кожата се регенерира, изглаждат се фините линии и кожата е озарена.

В следващите редове ще разгледаме, поотделно, най-популярните и полезни киселини.

Салицилова киселина

Хората, които страдат от акне и проблемна кожа, като цяло, най-вероятно, са забелязвали, че на много от продуктите за такъв тип кожа, една от съставките е салициловата киселина. Тя спада към групата на бета хидрокси киселините.

И това не е случайно, тъй като тази съставка има функцията да регулира производството на себум.

Освен това, тази киселина има и антибактериално действие. Когато я прилагате върху кожата си, тя навлиза в порите и ексфолира само повърхностния слой на кожата без да засяга клетките в дълбочина.

Тя помага срещу акне, благодарение на противовъзпалителното си действие.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е от групата на Алфа хидрокси киселините. Тя има най-малка молекула, в сравнение с останалите киселини, използвани за козметични цели.

Така, гликоловата киселина може да проникне по-лесно в дълбочина и да подобри здравето на кожата. Киселината спомага за производството на колаген и еластин, освежава кожата и помага тя да изглежда по-сладка и сияйна.

Ретиноева киселина

Ретиноевата киселина също е Алфа хидрокси киселина. Тази киселина е създадена на базата на витамин А и има антиоксидантни свойства.

Ретиноевата киселина стимулира синтеза на колаген, като по този начин противодейства на стареенето на кожата.

Хиалуронова киселина

Това е, може би, най-популярната сред всички киселини, но свойствата ѝ не са есфолиращи, а хидратиращи. Молекулата на хиалуроновата киселина може да абсорбира около 1000 пъти повече от собственото си тегло, като по този начин може да задържи влагата върху повърхността на кожата.

Така, кожата изглежда по сияйна, здрава и млада. Благодарение на свойството ѝ да «пази» влагата на кожата, хиалуроновата киселина предпазва кожата от появата на бръчки.