Преди няколко дни учени публикуваха в списание Nature1 окуражаващи резултати от клинични проучвания. Според изследователите това е първата стъпка към разработването на нов метод за превенция, лечение и дори за пълно излекуване на инфекцията с HIV вируса, предизвикващ опасното за живота заболяване СПИН.

Терапията с антитела способства за намаляване на концентрациите на ХИВ вируса при участващите в клиничните проучване за 28 дни.

Учените, провеждащи клиничните проучвания са стигнали до заключението, че лечението на ХИВ инфекция с антитела може да понижи нивата на вируса при човека поне временно.

Методът, наречен пасивна имунизация със състои в инфузия на антитела в кръвта на човека. Няколко проучвания към настоящия момент се провеждат върху хора и учените, които ги провеждат предполагат, че разработеният нов метод може да спомогне за превенцията, лечението и дори за пълното излекуване на ХИВ инфекцията.

Провежданите проучвания са важен етап от пътя към постигането на тези цели, посочва Anthony Fauci, който е директор на Института по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ в Бъдезда, щата Мериленд.

„Това е ранния етап на проучването, но въпреки това вече имаме впечатляващи резултати“ – посочва още тя.

Учените тествали 4 различни дози на антитела срещу ХИВ вируса, наречени 3BNC117 на 29 души от САЩ и Германия. 17 от участниците имали ХИВ и 15 от тях не приемали антиретровирусни лекарствени препарати /АРВЛП/ по време на проучването.

На 8 от доброволците била направена 1 интравенозна инфузия с най-висока концентрация на антитела, в резултат на което количеството на вируса в кръвта им се понижило с между 8 и 250 пъти за период от 28 дни.

Но е необходимо клиничните проучвания трябва да продължат, за да се определи дали методът може да осигури дългосрочно действие и дали е практичен от гледна точка на медицинската практика.

Данните от преходни изследвания показват, че пасивната имунизация може да спомогне за понижаване на нивата на ХИВ вируса в кръвта на маймуни и мишки, въпреки че този метод не е действал върху хора.

Но антителата използвани в тези по-отдавна проведени клинични изпитвания са от по-старо поколение, които не са способни да неутрализират множеството различни щамове на ХИВ вируса.

Изследователите през голяма част от последното десетилетие са правели опити да открият „широко неутрализиращи антитела“, които са много по-ефективни срещу ретровирусите и антителата 3BNC117 принадлежат към този клас.

Цената на лечението с прилагането на този метод, който се разработва сега, също е сериозно предизвикателство. Антителата могат да струват хиляди долари за всеки курс на терапията, а голяма част от хората със статус серопозитивен живеят в държави със средни и ниски доходи.

„Практичността, ефективността и ползата от прилагането на този метод поставят много въпроси, на които, поне към момента, не може да се даде отговор“ – посочва Mitchell Warren, който е изпълнителен директор на AVAC – глобална организация, която подкрепя превенцията на заразяването с ХИВ и е със седалище в Ню Йорк.

Бързо сменящ ролите си актьор

Дори и с новото поколение антитела, изследователите продължават да са изправени през обезпокоителен проблем – ХИВ вирусът мутира бързо като се репликира в човешкото тяло, което може да отслаби ефективността на пасивната имунизация с течение на времето. Авторите на изследването откриват, че това се отнася и за антитялото, с което те провеждат клиничните проучвания.