Причината за преяждането в първите дни на Великден е не само продължителното въздържание, но необикновено красивата Великденска трапеза. На повечето от нас обикновено ни се иска да изядем веднага цялата тази красота, въпреки че сме наясно, че не трябва да го правим, защото излагаме здравето си на риск.

И практиката показва, че са малко тези, които имат достатъчно силна воля в първия ден след края поста да не преядат с ястията, от които толкова дълго време са се въздържали.

Всички ние знаем и сме напълно наясно, че след дълго въздържание към обичайния хранителен режим е необходимо да се премине постепенно. Но само малка част от нас могат да се борят със себе си.

Какво да правим в такъв случай? Ще ви се наложи да прибегнете до прилагането на определени трикове, които ще ви помогнат да запазите здравето си.

1. Избор на чиния

Най-добрата самозаблуда – вземете малка чинийка, на която буквално няколко парчета храна ще създадат илюзия за пълнота. Сложете, например, парче козунак или палачинка с яйце и едно пилешко бутче – и това е всичко, нищо повече няма да можете да сложите. Най-важното е след като изядете всичко от чинийката да не я пълните отново.

2. Правилно нарязване на ястията

Да нарежете правилно агнешкото също е много важно. Най-добре е то да се нареже на много тънко. А великденската салата отмервайте в супени лъжици – в смисъл такъв, че не трябва да я слагате във втора чиния. Тези „тънкости“ ще ви помогнат да не преядете на празничната трапеза.

3. Затегнете коланите

Преди да седнете на празничната трапеза и то всеки път, преди да го направите, е препоръчително да си слагате колан и да го затегнете достатъчно плътно. В определен той ще подейства като своеобразен ограничител и ще ви покаже, че не трябва да ядете повече Изненадващото е, че този трик наистина сработва при тези, които не отпускат колана.

4. Избор на стил на хранене

Най-оптималния процес на прием на храна на Великденската трапеза се нарича „щипка“. Щипнете от козунака малко парче или от агнешкото месо – и го дъвчете, колкото можете по-дълго, през това можете да разговаряте с близките си на масата.

За по-голяма точност можете да броите – докато не раздвижите челюстта си 20 пъти не поглъщайте. Този трик има физиологична основа – 15 минути след постъпването на храната в стомаха концентрацията на глюкозата в кръвта се покачва в резултат на процеса на храносмилането, след това настъпва чувството за ситост.

Между впрочем почти винаги преяждат хората, които ядат бързо, жадно поглъщат парчетата храна почти цели. Не трябва да бързате.

5. Прием на течности по време на хранене

Необходимо е задължително да правите това. Ако след всяко погълнато парче пийте по глътка от някаква напитка, то стомахът ви по-бързо ще достигне размера си в пълно състояние и в мозъкът ви ще постъпи сигнал – „аз съм пълен“.

В резултат на което ще изядете по-малко количество храна. Пиенето на течности по време на хранене е една много ефективна самозаблуда.

6. Избор за напитка, която да е подходяща за прием по време на хранене

За предпочитане еднозначно са соковете, при това киселите – ябълкови, портокалови, вишневи и така нататък. Такива сокове спомагат за бързото смилане на храната.